Nekvalificētos latviešus Lielbritānijā vairs negaida

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasRažas novākšana
Ražas novākšana - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sākot no 2019. gada Lielbritānija dos priekšroku augsti kvalificētiem strādniekiem, savukārt ES valstu pilsoņi zaudēs prioritāti citu valstu iedzīvotāju priekšā.

RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. Lielbritānija pēc izstāšanās no Eiropas Savienības sastāva atņems ES pilsoņiem prioritārās tiesības uz dzīvi un darbu valstī, tagad Londona galvenokārt ņems vērā potenciālo strādnieku kvalifikāciju, paziņoja premjerministre Terēza Meja, vēsta Sky News.

"Tā būs sistēma, kura bāzēsies uz kvalifikāciju, kad nozīme būs darbinieku profesionālajai meistarībai, nevis tam, no kurienes viņi ir atbraukuši. Šī sistēma būs vērsta uz visu pasauli un sāks piesaistīt cilvēkus ar tām profesionālajām iemaņām, kuras mums ir nepieciešamas," paziņoja Meja.

Saskaņā ar plānoto, kvalificētie darbinieki, kuri iekārtosies darbā Lielbritānijā, varēs pārvest uz turieni savas ģimenes, taču tikai tad, ja tajā būs ieinteresēti viņu darba devēji.

Zemene - Sputnik Latvija
Pat kāzām krāja: latvieši par darbu Anglijas plantācijās

Viņa paskaidroja, ka jaunā sistēma ļaus samazināt zemas kvalifikācijas strādnieku plūsmu un izvedīs Apvienoto Karalisti imigrācijas samazināšanas kursā līdz pieņemamam līmenim. Iepriekš konservatīvās valdības pārstāvji paziņoja, ka viņu uzdevums ir samazināt tīro migrantu pieaugumu (starpība starp valsti pametušo un tajā ieceļojušo uz ilgtermiņa uzturēšanos) līdz mazāk nekā 100 tūkstošu cilvēku līmenim.

Gaidāms, ka britu valdības imigrācijas regulēšanas plāns pēc Brexit, kurš nosaukts par "Balto grāmatu", tiks publicēts šoruden.

Lielbritānija izstāsies no ES 2019. gada 29. martā. Pārrunas par Lielbritānijas izstāšanās nosacījumiem no ES ilgst kopš pērnā gada vasaras un pagaidām nav vainagojušās ar ievērojamu progresu. Pēdējā laikā britu medijos parādījušies uzskati par to, ka par pārrunu rezultātu varētu kļūt jebkādas vienošanās neesamība.

Bagāža - Sputnik Latvija
"Mums ir gana": rīdzinieku ģimene skaidro, kādēļ pamet Latviju uz visiem laikiem

Nenoteiktības apstākļos strādnieki no ES sākuši pamest Lielbritāniju. Salīdzinot ar 2017. gada aprīļa-jūnija periodu, šogad Lielbritānijā kļuvis par 86 tūkstošiem ES strādnieku mazāk — tas ir lielākais samazinājums kopš 1997. gada, kad statistikas dienests sāka apkopot šādus datus.

It sevišķi ātri un masveidīgi Lielbritāniju pamet strādnieki no tā dēvētajām A8 valstīm — Čehijas, Igaunijas, Ungārijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Slovākijas un Slovēnijas. Pēc tam, kad šīs valstis iestājās ES 2004. gadā, viņu pilsoņi devās pelnīt naudu uz lielākām valstīm ar veiksmīgākām ekonomikām, tādām kā Lielbritānija, Francija un Vācija. Pēdējā gada laikā Lielbritānijā to skaits kļuvis mazāks par 117 tūkstošiem.    

Ziņu lente
0