ASV var bloķēt Krievijas energonesēju eksportu

© AP Photo / Kin CheungAviācijas bāzes kuģis "Ronalds Reigans". Foto no arhīva
Aviācijas bāzes kuģis Ronalds Reigans. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV aizvien vairāk kaitina Krievijas aktīvā politika Tuvajos Austrumos un pārrunas par energonesēju piegādi.

RĪGA, 30. septembris — Sputnik. Amerikas Savienotās Valstis nepieciešamības gadījumā var organizēt Krievijas jūras blokādi, lai nepieļautu tās energonesēju piegādi Tuvo Austrumu reģiona valstīm, pavēstīja ASV iekšlietu ministrs Raiens Zinke, uzstājoties rūpniecības jautājumiem veltītā pasākumā Pitsburgā, informēja Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Politiķis uzsvēra, ka ASV spēj īstenot šo plānu, jo tām ir spēcīgākā jūras kara flote pasaulē.

Хранилище сжиженного природного газа в порту Сабетта, расположенном на побережье Карского моря - Sputnik Latvija
FT: ASV pērk Krievijas SDG, ko pašas četrus gadus mēģinājušas "apglabāt"

Pēc ASV iekšlietu ministra domām, "Krievijas ekonomikas ienākumu vienīgais avots ir energoresursu pārdošana", un Krievija šajā jomā esot tikpat viegli ievainojama, kā Irāna. Savas runas gaitā viņš pauda bažas par Krievijas aktīvo politiku Tuvajos Austrumos, jo "tā vēlas turp pārdot savu naftu un gāzi, kā to dara Eiropā".

"Pastāv militārs variants, ko es negribētu izmantot. Un ir ekonomiskais variants — izdarīt spiedienu un izdzīt viņu energoresursus. Mēs spējam to izdarīt, jo ASV ir lielākais naftas un gāzes ražotājs," — ASV IeM vadītāja pārliecību citēja Washington Examiner.

Iepriekš Krievijas Federācijas valdības Finanšu universitātes Politoloģijas departamenta pasniedzējs, pazīstamais politologs Leonīds Krutakovs komentēja ASV valdības pasākumus, kas vērsti pret energonesēju piegādēm no Krievijas un Irānas. Vašingtonas politikas mērķis ir nepieļaut kontinentālā enerģētiskā tirgus izveidi. Krievijai un Irānai ir pa spēkam radīt situāciju, kurā amerikāņu dolārs vairs netiks izmantots norēķiniem pasaules līmenī, norādīja eksperts.

"Ja pasaules energonesēju tirgus aizies no dolāra zonas un tirdzniecības biržā  ilgtermiņa "līgumiem par cauruļvadiem", tas būs viss, dolārs kā pasaules valūta nomirs," — paskaidroja Krutakovs.

Ziņu lente
0