Kijevā vēlas sodīt Baltkrieviju par atteikšanos atzīt Donbasa "okupāciju"

© Sputnik / Алексей Фурман / Pāriet pie mediju bankasKijeva
Kijeva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Esošās Ukrainas varasiestādes nav apmierinātas ar Minskas pozīciju vairākos ukraiņu jautājumos ANO.

RĪGA, 25. septembris — Sputnik. Ukrainas oficiālais pārstāvis ANO Vladimirs Jeļčenko pauda ārkārtēju neapmierinātību par Baltkrievijas pozīciju proukraiņu rezolūcijas asamblejas dienas kārtībā iekļaušanas jautājumā. Par to paziņoja RIA Novosti, norādot, ka Baltkrievija, Kazahstāna, Krievija un vēl 10 valstis nobalsoja pret punktu "Situācija īslaicīgi okupētajās Ukrainas teritorijās" apspriešanai ANO. Sešdesmit astoņas valstis, tostarp, ASV, Lielbritānija, Polija, Baltijas valstis un citas Ukrainas piedāvāto punktu atbalstīja.

Pēc Jeļčenko sacītā, Baltkrievija jau ne pirmo reizi balso ANO pret jebkādām ukraiņu iniciatīvām.

"Viņi vienkārši hroniski balso pret jebkurām mūsu idejām, pret jebkādiem mūsu piedāvājumiem, pat tiem, kuri neskar konfliktu ar Krieviju. Tas jau liecina par noteiktu valsts pozīciju," piebilda Jeļčenko.

"Man liekas, ka pienācis laiks izdarīt nopietnus secinājumus par Baltkrievijas pozīciju. Mūsu kaimiņi, mūsu bijušie NVS partneri — es nespēju saprast, kādēļ viņi balso pret," paziņoja viņš Ukrainas ANO pārstāvniecības lapā sociālajā tīklā Facebook.

Baltkrievijas "sodīšanas" kārtā viņš piedāvāja pārnest Donbasa jautājuma starptautiskās pārrunas no Minskas: "Es personīgi pilnībā atbalstu, es vairs neatminos, kurš to piedāvājis, ka mums vienkārši jāpārceļ šī platforma no Minskas uz kādu citu galvaspilsētu."

Minskas formāts pierādījis savu dzīvotspēju

Baltkrievijas galvaspilsētā tika parakstītas tā saucamās pirmā un otrā Minskas 2014. un 2015. gada vienošanās, kuras darīja galu asajai militārā konflikta fāzei starp Kijevas un Donbasa pašpasludināto republiku varasiestādēm.

Ukrainas un NATO karogi - Sputnik Latvija
Ukrainas Radā izsmēja Porošenko paziņojumu par "visstiprāko armiju"

Varšavā jau piedāvāja pārnest pārrunas no Minskas "Ženēvas formātā", jeb ar ASV un Polijas (kā Krievijas un Ukrainas kaimiņvalsts) dalību. Taču vienošanos par apšaudes pārtraukšanu izdevies panākt tikai Minskā, kontakta grupas tikšanās ar Maskavas un EDSO piedalīšanos.

Kā jau iepriekš ziņots, jaunās Ukrainas varasiestādes, kuras nonāca pie varas valsts apvērsuma rezultātā 2014. gada februārī, uzskata konfliktu valsts austrumos par "Donbasa Krievijas okupāciju". Krievija vairākkārt noliegusi šāda veida apsūdzības. Tai pat laikā Kremlī uzsver, ka neļaus Kijevas varasiestādēm sarīkot ekonomisko un sociālo Donbasa blokādi, savukārt tiešas agresijas gadījumā palīdzēs Doņeckas un Luganskas Tautas Republikai.    

Ziņu lente
0