Moldovas prezidentu atstādina no amata par atteikšanos apstiprināt ministrus

© Sputnik / Мирослав РотарьMoldovas prezidentu nams
Moldovas prezidentu nams - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tik neordinārs pasākums, kā īslaicīga prezidenta pienākumu pildīšanas neiespējamība, Moldovas politikā tika piemērots jau divreiz, šogad un pērn.

RĪGA, 25. septembris — Sputnik. Moldovas Konstitūcijas tiesa (KT) īslaicīgi atstādinājusi republikas prezidentu Igoru Dodonu no savu pienākumu izpildīšanas, raksta Sputnik Moldova.

KT izdeva rīkojumu, ka parlamenta priekšsēdētājs vai republikas premjers drīkst prezidenta vietā norīkot divus valdības locekļus, lai viņi apstiprinātu amatā veselības, nodarbinātības un sociālās aizsardzības ministru un lauksaimniecības, reģionālās attīstības ministru un pieņemtu viņu zvērestu.

Iepriekš prezidents atteicās apstiprināt jauno ministru Silvijas Radu un Nikole Čubuka kandidatūras atlūgumu iesniegušo ministru vietā.

"Ar savu lēmumu par īslaicīgu Moldovas Republikas prezidenta atstādināšanu no amata, kuru leģitīmi ievēlēja tiešā pilsoņu balsojumā, Konstitūcijas tiesa pieļāvusi dubultu pretlikumību: iznīcināja manu mēģinājumu apturēt nopietnu likumdošanas pārkāpumu un ļāva, lai šo noziegumu pastrādātu tā dēvētie prezidenta pienākumu izpildītāji," uzrakstīja Dodons savā Facebook lapā.

Pēc viņa domām, KT pilnībā diskreditēja likumīgus argumentus, kurus viņš minēja sava lēmuma pamatošanai.

Pēc prezidenta domām, Radu nevar tikt norīkota par Veselības ministrijas vadītāju, jo neatbilsts valsts ierēdņa prasībām, savukārt Čubuks "neatbilst neuzpērkamības kritērijiem".

"Izsaku nožēlu par to, ka tā vietā, lai apturētu nopietnus pārkāpumus, kurus pieļauj valdība, Konstitūcijas tiesa dod zaļo gaismu to turpinājumam. Tas kārtējo reizi izraisa lielus jautājumus par KT tiesnešu profesionālismu un neatkarību," piebilda Dodons.

Tik neordinārs pasākums, kā īslaicīga prezidenta pienākumu pildīšanas neiespējamība, Moldovas politikā tika piemērots jau divreiz, šogad un pērn. Abas reizes Igoru Dodonu atstādināja no amata divkāršas atteikšanās dēļ apstiprināt valsts premjerministra piedāvātās kandidatūras.    

Ziņu lente
0