Latviešu hakerim piespriests trīs gadu ilgs cietumsods ASV

© Sputnik / Вадим АнцуповМаска хакера
Маска хакера - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savulaik latvietis Pēteris Sahurovs bija FIB piecu meklētāko kibernoziedznieku sarakstā.

RĪGA, 14. septembris – Sputnik. Latviešu hakerim Pēterim Sahurovam piespriests gandrīz trīs gadu ilgs cietumsods ASV federālajā cietumā, savukārt pēc cietumsoda izciešanas viņš tiks deportēts uz Latviju, vēsta ASV Tieslietu ministrijas mājaslapa.

Iestādes paziņojumā tiek atzīmēts, ka 29 gadus vecais Sahurovs, kurš pazīstams arī kā Petreks un Sagade, "viltus cēlā izkrāpa Interneta lietotājiem miljoniem dolāru". Viņš "veidoja viltus portālus un hipersaites, stādoties priekšā kā reklāmas aģentūras darbinieks", un izplatīja "vīrusu, kurš iesaldēja datora darbu" līdz brīdim, kamēr lietotājs neatsūtīs naudu. Par viņa upuriem kļuva gan kompānijas, gan privātpersonas.

Sahurovs atzina, ka no 2009. līdz 2011. gadam Latvijā sniedzis hostinga pakalpojumus, ļaujot saviem klientiem palikt neidentificētiem un bez grūtībām īstenot krāpniecības shēmas Internetā. Noziedzīgā cēlā viņā nopelnīja 150-250 tūkstošus ASV dolāru, inficējot ar vīrusu amerikāņu avīzes Star Tribune mājaslapu.

Viņu apsūdzēja Interneta krāpniecībā 2011. gadā, un pēc ASV prasības viņš tika aizturēts Latvijā tā paša gada jūnijā, taču vēlāk tiesa Sahurovu atbrīvoja. 2016. gada novembrī hakeris parādījās Polijā, kur viņu aizturēja vietējās varasiestādes. ASV iesniedza aizdomās turamā deportēšanas prasību, lūgums tika atbalstīts. Tolaik Sahurovs bija FIB piecu meklētāko kibernoziedznieku sarakstā, un par informāciju par viņa atrašanās vietu tika solīts atalgojums līdz 50 tūkstošiem dolāru.

Ziņu lente
0