Sievietes, bērni un hlora mucas: Sīrijā uzņem inscenētu ķīmisko uzbrukumu

© AP Photo / DHA-Depo PhotosЭвакуация пострадавших в результате предполагаемой химатаки в Идлибе. Архивное фото
Эвакуация пострадавших в результате предполагаемой химатаки в Идлибе. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV un to sabiedrotie izmantos kārtējo provokāciju, lai aizbildinātu jaunu raķešu uzbrukumu Sīrijā.

RĪGA, 12. septembris — Sputnik. Idlibas provincē Sīrijā tiek filmēts inscenēts videoieraksts, kurā redzams, kā it kā tiek sniegta palīdzība cietušajiem pēc Sīrijas armijas uzbrukuma ar ķīmiskajiem ieročiem.

"Baltās ķiveres" un anturāža provokācijai

Krievijas karojošo pušu samierināšanas centrs Sīrijā informējis ziņu aģentūru RIA Novosti par to, ka iestudētajā videoierakstā paredzētas ainas, kurās "Civilās aizsardzības" aktīvisti ("Baltās ķiveres") sniegs palīdzību Džisra eš Šugura iedzīvotājiem, kuri it kā cietuši pēc Sīrijas armijas uzbrukuma, kurā izmantotas tā saucamās mucu aviācijas bumbas ar indīgām vielām. 

"Lai panāktu ieraksta "dabiskumu" un "ķivernieki" varētu operatīvi savākt grunts paraugus, no rīta no apdzīvotās vietas Herbeta El Džaza kaujinieki nogādāja Džisra eš Šugurā divas tvertnes ar indīgu vielu uz hlota bāzes," – pastāstīja centra pārstāvji. Šo informāciju apstiprināja sīriešu tiesībsargs un sabiedriskais darbinieks Ammars Džamals.

ASV Jūras kara spēku kuģi jūrā - Sputnik Latvija
ASV gatavo jaunu provokāciju ar ķīmiskajiem ieročiem Sīrijā

"Grupa "Balto ķiveru" – 30 cilvēki ātrās palīdzības automašīnās ar Turcijas numuriem ieradās no Darkušas (pierobežas pilsēta) graudu glabātavā (Idlibas provincē)," – paziņoja Džamals.

Iepriekš noskaidrojās, ka teroristi iesaistījuši filmēšanā sagūstīto "Islāma valsts" (Krievijā aizliegts teroristisks grupējums) un bandītisko formējumu kaujinieku ģimenes locekļus, kuros sievietes un bērni tiks atainoti kā Sīrijas armijas ķīmiskā uzbrukuma upuri.

Turklāt Džisrā eš Šugurā ieradušās vairāku Tuvo Austrumu telekanālu uzņemšanas grupas, kā arī ASV vadošā ziņu kanāla reģionālās filiāles darbinieki. Krievijas karojošo pušu samierināšanas centrs Sīrijā atzīmēja, ka visi nofilmētie ieraksti tiks nodoti telekanālu redakcijā.

"Visi Džisrā Eš Šugurā iestudētās provokācijas nofilmētie materiāli tiks nodoti telekanālu redakcijām demonstrācijai ēterā pēc publikācijas sociālajos tīklos," – informēja centra pārstāvji.

Rietumi gatavo jaunu uzbrukumu Sīrijai

Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis ģenerālmajors Igors Konašenkovs jau augustā informēja, ka kaujinieki gatavo jaunu provokāciju – ķīmiskā uzbrukuma inscenējumu. Provokācijā iesaistīti teroristiskā grupējuma "Haijat Tahkrir aš Šam" ("Džabhat an Nusra") kaujinieki.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Donalds Tramps ierosinājis "citām bagātām valstīm" palīdzēt Sīrijai

Džisrā eš Šugurā nogādātas tvertnes ar hloru un cilvēki, kuri ar britu privātās militārās kompānijas "Oliva" palīdzību apmācīti apieties ar indīgajām vielām. Par "Baltajām ķiverēm" pārģērbtie kaujinieki imitēs ķīmiskā uzbrukuma upuru glābšanu, uzsvēra Konašenkovs.

Ģenerālmajors norādīja, ka ķīmisko ieroču pielietojuma inscenējums iecerēts, lai pamatotu ASV un to sabiedroto – Lielbritānijas un Francijas – raķešu triecienu.

Iepriekš trīs valstis jau veikušas apšaudes, dēvējot tās par atbildi pēc ķīmiskajiem uzbrukumiem. Persijas līcī ienācis ASV eskadras kuģis The Sullivans ar 56 spārnotajām raķetēm, un El Udeidas aviobāzē Katarā ieradies stratēģiskais bumbvedējs B-1B ar 24 spārnotajām raķetēm "gaiss-zeme". Konašenkovs paskaidroja, ka ASV augstāko amatpersonu izteikumi par apņemšanos atbildēt Sīrijas valdībai uz ķīmisko ieroču pielietojumu netieši apstiprina gatavošanos jaunai apšaudei Sīrijā.

Idlibas province - Sputnik Latvija
Idlibas iedzīvotāji Sīrijā brīdinājuši Krieviju par gaidāmu provokāciju

Maskava iesaka ASV un to sabiedrotajiem nespert pārsteidzīgus soļus Sīrijā. Piemēram, Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs atgādināja: Maskava sniedz konkrētus faktus par provokācijas gatavošanu, taču Rietumi tos ignorē, un Vašingtona "demonstrē muskuļus". Diplomāts piebilda, ka ASV rīcībā saskatāmas "aizvien satraucošākas nianses".

Krievijas senators Oļegs Morozovs pauda pārliecību, ka Rietumi meklē jebkādus attaisnojumus savai rīcībai Sīrijā.

"Pat, ja rietumvalstis sāks uzbrukumu Sīrijai, ķīmiskajam uzbrukumam noticēs tikai tie, kas to režisē. Taču tas nenozīmē, ka koalīcija neuzbruks. Ķīmiskais uzbrukums ir tikai anturāža, lai būtu iespējams vismaz kaut ko pateikt, lai attaisnotu savas darbības," – norādīja Morozovs.

Krievijas ĀM uzskata, ka "Balto ķiveru"darbība veido tikai daļu no lielas informatīvās kampaņas, kuras mērķis ir nomelnot Sīrijas valdību. SAR prezidents Bašars Asads norādījis, ka "Balto ķiveru" locekļi ir "Al Kaidas" (teroristisks grupējums, aizliegts vairākās pasaules valstīs) sekotāji.

Ziņu lente
0