Kā rietumu mediji komentēja Aleksandra Zaharčenko slepkavību

© Пресс-служба А. Захарченко / Pāriet pie mediju bankasDoņeckas tautas republikas līderis Aleksandrs Zaharčenko
Doņeckas tautas republikas līderis Aleksandrs Zaharčenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas līderis Aleksandrs Zaharčenko un viņa miesassargs gājuši bojā 31. augustā bumbas sprādzienā Doņeckas centrā. Smagus ievainojumus guvis ienākumu un nodevu ministrs Aleksandrs Timofejevs.

RĪGA, 2. septembris — Sputnik. Rietumvalstu mediji publicējuši ziņas par pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas līdera Aleksandra Zaharčenko slepkavību. Pārsvarā mediji informē, ka politiķa bojāeja pasliktinās situāciju Donbasā, vēsta RIA Novosti.

The Washington Post: "Zaharčenko slepkavība, kurš vadīja separātistus kopš 2014. gada, ievieš jaunu nenoteiktības fāzi konfliktā Ukrainas austrumos."

The New York Times: "Ukraiņi stāsta, ka Krievijas specdienestiem, kuri pārvaldīja dumpīgo Doņeckas un Luganskas apgabalu finanses un rīkojās ar tām, bijušais elektriķis Zaharčenko bija nomināls vadītājs. Viņa bojāeju tie saista ar iekšējiem nemieriem vai Krievijas darbībām."

"Zaharčenko ir pēdējais garajā separātistu līderu sarakstā, kas nogalināti noslēpumainos apstākļos. Domājams, viņš bieži pusdienoja restorānā, kura nosaukums, pēc likteņa ironijas, bija "Separ" — saīsinājums no "separātists".

Bloomberg: "Pret Krievijas atbalstītajiem separātistiem jau notikuši vairāki uzbrukumi. Noziedznieku personības parasti nav zināmas, tāpēc rodas plašas spekulācijas par vēsajām attiecībām dumpinieku līderu un viņu Maskavas aizbildņu starpā."

The Wall Street Journal: "Tā ir pēdējā politiskā slepkavība nestabilajā reģionā, kur Krievija un Rietumi cīnās par savu miernešu procesa vīziju."

ABC News: "Pašpasludinātās DTR premjerministra Aleksandra Zaharčenko nāve norādīja uz drūmajām perspektīvām konflikta atrisināšanas procesā, kura gaidā gājuši bojā vairāk nekā desmit tūkstoši cilvēku."

The Times: "42 gadus vecais Zaharčenko vadīja republiku no 2014. gada, kad atdalījās divi Austrumukrainas reģioni, kas atradās Krievijas ietekmē, kā rezultātā sākās asiņaina sadursme ar valdības spēkiem, kas periodiski uzliesmo līdz šai dienai. Domājams, viņa bojāeja apgrūtinās miera procesu 2014.-2015. gg. Minskas protokolu ietvaros."

Independent: "Zaharčenko bija zināms kā nestabils līderis, kam grūti atrast sev vietu bez kara. Priekšējā līnijā viņš jutās laimīgs. (..) Viņa kaismīgais raksturs solīja biežas domstarpības ar kuratoriem Maskavā. Lai nu būtu kāl būdams, galu galā viņš pieturējās pie mērenāka viedokļa."

Telegraph: "Viņš izrādījās lielākais lauka komandieru un ierēdņu virknē, kuri vardarbīgi gājuši bojā noslēpumainos apstākļos kopš miera vienošanās noslēgšanas, kas nav pielikusi punktu konfliktam."

DPA (Deutsche Presse-Agentur): "Viens no svarīgākajiem prokrieviskajiem separātistiem Ukrainas austrumos nogalināts terorakta rezultātā. (..) Pēc DTR līera nāves aug bažas par jaunu eskalāciju reģionā."

Atentāts pret Aleksandru Zaharčenko

Pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas līderis Aleksandrs Zaharčenko un viņa miesassargs gājuši bojā 31. augustā bumbas sprādzienā Doņeckas centrā. Smagus ievainojumus guvis ienākumu un nodevu ministrs Aleksandrs Timofejevs.

Глава ДНР Александр Захарченко на пресс-конференции в Донецке - Sputnik Latvija
DTR pastāstīja, kas organizēja Zaharčenko slepkavību

Pašpasludinātās republikas ģenerālprokuratūra ierosinājusi krimināllietu atbilstoši pantam "Terorakts".

Arī Krievijas Ārlietu ministrija kvalificēja Zaharčenko slepkavību kā teroraktu, Krievijas Izmeklēšanas komiteja pauda gatavību palīdzēt DTR tiesībsargājošajām iestādēm republikas vadītāja slepkavības izmeklēšanā un ierosināja krimināllietu saskaņā ar pantu "Starptautiskā terorisma akts kā rezultātā gājis bojā cilvēks."

Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteica līdzjūtību sakarā ar DTR vadītāja traģisko bojāeju. Viņš raksturoja Zaharčenko kā "īstu tautas līderi, drosmīgu un apņēmīgu cilvēku, Donbasa patriotu."    

Ziņu lente
0