ASV publiskojušas Ķīnas un PSRS iznīcināšanas plānus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Plānots ar kodolieroču palīdzību iznīcināt lielāko daļu Padomju Savienības pilsētu iedzīvotāju. Runa ir par desmitiem miljonu cilvēku.

RĪGA, 2. septembris — Sputnik. Savienotās Valstis pagājušā gadsimta 60. gados gatavoja plānus PSRS un Ķīnas — vadošo industriālo lielvalstu — totālai iznīcināšanai, turklāt amerikāņu militāristu izvērtēja šo valstu iedzīvotāju masveida iznīcināšanu. Par to vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti, kas pārpublicējusi nekomerciālās organizācijas "Nacionālās drošības arhīvs" materiālus.

Pētnieki pievērsuši uzmanību Vienotā integrētā operatīvā plāna (SIOP) dokumentiem, kas datēti ar 1964. gadu. Tajos izskatīti kodolieroču pielietojuma jautājumi un minēta nepieciešamība iznīcināt 70% PSRS rūpnieciskā potenciāla.

Pie tam ASV pieļāva civiliedzīvotāju masveida bojāeju. Piemēram, 1961. gadā uzbrukums saskaņā ar SIOP plānu paredzēja 71% PSRS pilsētu iedzīvotāju bojāeju. 1962. gadā tika plānots, ka bojā ies aptuveni 70 miljoni PSRS pilsoņu.

Pie tam ASV Štābu priekšnieku apvienotā komiteja iedzīvotāju bojāejas ideju uzskatīja par galveno kritēriju uzvarai pār Padomju Savienību.

2015. gada devembrī ASV Nacionālā arhīvu un dokumentācijas pārvalde publicēja amerikāņu kodoluzbrukumu potenciālo mērķu sarakstu par 1959. gadu, kas iekļāva simtiem punktu PSRS, Austrumeiropā un Ķīnā. Starp tiem ir 179 mērķi Maskavā, 145 — Ļeņingradā un 91 — Austrumberlīnē.

Ударная группа ВМС США во главе с авианосцем Harry Truman покинула порт Норфолк - Sputnik Latvija
ASV atjaunojušas floti Krievijas "savaldīšanai" Ziemeļatlantijā

Par galveno prioritāti atslepenotā dokumenta sastādītāji uzskata gaisa kara spēkus, par galveno mērķi — padomju bumbvedēju iznīcināšanu jau pirms tie pacelsies gaisā un dosies uz Eiropu vai aiz tās robežām.

Single Integrated Operational Plan, jeb SIOP ir īpaši slepens operatīvo dokumentu komplekss, kuri veido ASV Bruņoto spēku kodolieroču pielietojuma detalizētu reglamentu.

Iepriekš Sputnik Igaunija vēstīja, ka ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde atslepenoja materiālus vairāk nekā divu tūkstošu lappušu apjomā ar datiem par padomju Jūras Kara floti laika posmā no 1960. līdz 1980. gadam. Dokumenti bija apkopoti brošūrā "Padomju flote. Izlūkošana un analīze aukstā kara gados".

Īpaša uzmanība publicētajos dokumentos veltīta padomju kodolzemūdeņu flotes attīstībai. Atskaitēs aprakstīti kodolzemūdeņu būvniecības procesi, kā arī Maskavas darbs kodolbruņojuma jomā. Publikācijās uzsvērts, ka 1965.-1970.gg. padomju kuģu klātbūtne starptautiskajos ūdeņos pieaugusi pieckārt, bet Kremlis sācis izmantot savu floti, lai "nodrošinātu militāru atbildi spontānas krīzes gadījumā."    

Ziņu lente
0