Polijas ministrs: drīzumā pirksim produktus no Krievijas, nevis otrādi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija drīzumā kļūs par vadošo pārtikas produktu eksportieri, pārliecināts lauksaimniecības un lauku attīstības ministrs Jans Ardanovskis.

RĪGA, 24. augusts — Sputnik. Krievija toreiz, un Krievija tagad — tās ir divas dažādas valstis, Polijai nav ko cerēt uz tās pārtikas produktu eksporta iepriekšējiem rādītājiem, paziņoja lauksaimniecības un lauku attīstības ministrs Jans Ardanovskis, vēsta RIA Novosti.

Ceturtdien, 23. augustā, ministrs uzstājās Lauksaimniecības kamerā.

Pēc viņa sacītā, Polijā kļūdījās, cerot, ka Krievija pirks "visu lieko" Polijas pārtikas produkciju. "Toreiz teica, ka Krievija nopirks visu lieko Polijas pārtikas produkciju, tādēļ nav nepieciešamības domāt par citiem tirgiem," atgādināja Ardanovskis.

Ministrs uzsvēra, ka tas, protams, tā nav.

"Krievija, kādu mēs zinām no vēstures stundām, un mūsdienu Krievija — tās ir divas dažādas valstis," pateica ministrs. Viņš piebilda, ka Krievija "pārtop milzīgā pārtikas produkcijas ražotājā un drīzumā kļūs par galveno pārtikas produktu dominējošo eksportieri".

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 2014. gada 6. augustā parakstīja rīkojumu, kurš aizliedz importēt uz Krieviju atsevišķus lauksaimniecības produkcijas, izejvielu un pārtikas produktu veidus no valstīm, kuras ieviesa sankcijas pret Krieviju: ASV, ES valstīm, Kanādas, Austrālijas un Norvēģijas. Nākamajā dienā valdība apstiprināja aizliegtās produkcijas sarakstu: tika aizliegta gaļa, desas, zivis un jūras veltes, dārzeņi, augļi, piena produkcija.

Уничтожение санкционной продукции - Sputnik Latvija
Krievijā iznīcināta Latvijas desa un Igaunijas siers

Līdz ar Rietumu sankciju pagarināšanu Krievija pagarināja arī savus atbildes pasākumus. Pagaidām aizliegums ārzemju produktu piegādēm paliks spēkā līdz 2019. gada beigām.

Krievijas pārtikas embargo dažādā pakāpē ietekmējis pārtikas produktu eksportētājus Eiropā — daži spēja kompensēt Krievijas tirgus zaudēšanu lielākā mērā kā, piemēram, Somija, daži — mazākā. Pie tādām valstīm var pieskaitīt klāt arī Poliju.

Saskaņā ar Krievijas tirdzniecības pārstāvja Polijā Vladimira Ņefedova sacīto, no nesen jaudīgās Polijas pārtikas produktu plūsmas palikuši konditorejas izstrādājumi, sulas, pārstrādāti dārzeņi. Pēc viņa sacītā, salīdzinot ar saviem maksimālajiem rādītājiem, kuri sasniegti 2011.-2013. gadā, Krievijas un Polijas preču apgrozījuma apjoms 2017. gadā bijis mazāks par apmēram 40%.    

Ziņu lente
0