Somu izgudrotājs devies uz Tallinu peldošā saunā

© Фото Кадр из видео Janne KäpylehtoПлавучая Сауна финского изобретателя Яанне Кяпулехто
Плавучая Сауна финского изобретателя Яанне Кяпулехто - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somu inženieris ir izdomājis, kā apvienot aizraušanos ar saunu, ceļojumiem un alternatīviem enerģijas avotiem.

RĪGA, 20. augusts — Sputnik. Somu izgudrotājs, bijušais NASA inženieris Janne Kēpulehto konstruējis peldošu saunu, kas iegūst enerģiju no Saules baterijām, un gatavojas šķērsot tajā Somu līci, vēsta Sputnik Igaunija.

Sauna uzstādīta uz platformas, no kuras var ērti ielēkt ūdenī, lai izpeldētos līcī. Uz platformas ir saulsargs, bet uz pašas saunas jumta – novērošanas punkts. Motors un elektriskā krāsns, kas silda saunu, gūst enerģiju no Saules baterijām, kas turklāt met papildu ēnu pār platformu.

Ceļojumā pa Somu līci Janne ņems līdzi rezerves motoru, piepūšamo glābšanas laivu, sakaru iekārtas un pazīstamu stūrmani. Ceļotāji jau aprēķinajuši, ka 80 kilometrus, kas šķir Helsinkus no Tallinas, viņi pārvarēs deviņās stundās. Šo laiku viņi plāno veltīt saunai, peldei un sarunām.

Peldošā sauna nav īpaši stabila un manevrētspējīga, tāpēc ceļā Janne dosies tikai tad, kad, pēc sinoptiķu prognozēm, trīs dienas nebūs vēja. Pretējā gadījumā sauna var apgāzties vai novirzīties no kursa. Pirmajā dienā ceļotāji plāno peldēt no Helsinkiem uz Tallinu, otro dienu – pavadīt Igaunijas galvaspilsētā, bet trešajā dienā dosies mājās uz Somiju.

Ziņu lente
0