Skandāls Ukrainā: morfīns no Latvijas ukraiņu kareivjiem

© Sputnik / Игорь Онучин / Pāriet pie mediju bankasFarmaceitisko preparātu ražošana
Farmaceitisko preparātu ražošana - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spēcīgas iedarbības zāļu partija, kas galvenokārt paredzēta UBS kareivju ārstēšanai, trīs mēnešus atradusies noliktavā neatbilstošos apstākļos. Eksperti un sabiedriskie darbinieki uzskata, ka pastāv risks: sabojātie preparāti var nonākt pārdošanā.

RĪGA, 18. augusts — Sputnik. Ukraiņu mediji ceļ trauksmi, jo pastāv risks, ka pārdošanā varētu nonākt liela Latvijā ražota narkotisko un psihotropo līdzekļu partija, kas trīs mēnešus atradusies parastā muitas noliktavā un, iespējams, ir sabojājusies, vēsta Baltic Course.

Atzīmēts, ka ukraiņu uzņēmums "UFG" noslēdzis līgumu ar farmaceitisko līdzekļu ražotāju "Kalceks" no Latvijas par medikamentu piegādi no narkotisko un psihotropo vielu grupas, tostarp "Morfīns Kalceks", "Promedols Kalceks" un citas. Ukraiņu mediju rīcībā esošā informācija liecina, ka spēcīgie pretsāpju līdzekļi pārsvarā paredzēti stacionārai lietošanai, tostarp operāciju veikšanai karavīriem. Līgums par zāļu piegādi bija noslēgts uz laiku līdz 2020. gadam.

Визит президента Украины Петра Порошенко в Ригу - Sputnik Latvija
Viedoklis
Algotņi no Latvijas: kas dodas uz Donbasu karot Ukrainas pusē

Taču 2018. gadā "Kalceks" vienpusējā kārtībā lauza līgumu ar "UFG" un noslēdza līdzīgu līgumu ar citu uzņemumu no Ukrainas — "Diatom".

Kompānija UFG bija pārliecināta, ka ražotājam no Latvijas nav bijis nekādu iemeslu līguma laušanai, un iesūdzēja "Kalceks" tiesā — UFG vērtēja savus zaudējumus simtiem tūkstošu dolāru apmērā.

Rezultātā liela partija "Kalceks" ražoto preparātu (piemēram, vairāk nekā 31 tūkst. morfīna šķīduma iepakojumu un 29,8 tūkst. paciņu fentanila) pirms vairāk nekā trim mēnešiem bija aizturēta pirms atmuitošanas procedūras un glabājās parastā noliktavā Borispoles lidostā, kur nav iespējas veikt temperatūras un citu rādītāju kontroli. Jāpiebilst, ka preparātu glabāšanas noteikumi ir visai stingri.

Situācija piesaistījusi Ukrainas sabiedrisko organizāciju un farmaceitikas speciālistu uzmanību, vairāki mediji publicēja ziņas par, iespējams, sabojātiem spēcīgiem preparātiem, kuri var nonākt pārdošanā.

Tika izdarīts pieprasījums Valsts farmaceitisko līdzekļu un narkotiku kontroles dienestam. Resors apstiprināja, ka minētās zāles nonākušas dienestā kontroles veikšanai.

Gāzes sadales stacijas cauruļvada ventilis - Sputnik Latvija
Ukrainas karavīri uzspridzinājuši gāzes sadales staciju Donbasā

"Valsts zāļu dienests veic visu iespējamo saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvi tiesiskajiem aktiem, farmaceitisko līdzekļu valsts kontroles procedūras laikā, lai nepieļautu nekvalitatīvu farmaceitisko līdzekļu nokļūšanu apgrozījumā," — teikts Kijevas apgabala Valsts farmaceitisko līdzekļu un narkotiku kontroles dienesta priekšnieka Vladimira Šeremeta atbildē.

Pie tam farmaceitiskās industrijas eksperti uzskata, ka labākais risinājums pašreizējā situācijā būtu preču partijas nosūtīšana ražotājam vai pilnīga tās iznīcināšana, jo sabojātie preparāti var nāvējoši apdraudēt pacientus.

Izdevums Baltic Course iesniedza pieprasījumu farmaceitiskajai kompānijai "Kalceks" jautājumā par to, kam šajos apstākkļos vajadzētu atbildēt par preparātu uzglabāšanas apstākļu nodrošināšanu, taču atbildi vēl nav saņēmis.    

Ziņu lente
0