Dānija būvē nožogojumu uz robežas ar Vāciju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dānijas valdība apstiprinājusi lēmumu celt nožogojumu, kas izmaksās 11 miljonus eiro, lai arī Vācijā nav fiksēti Āfrikas cūku mēra uzliesmojumi.

RĪGA, 17. augusts — Sputnik. Dānijas Vides aizsardzības ministrija apstiprinājusi lēmumu celt 68 kilometrus garu nožogojumu gar robežu ar Vāciju, lai pasargātu cūkkopības nozari valstī no Āfrikas cūku mēra, ko pārnēsā mežacūkas, vēsta Deutsche Welle.

Pusotru metru augstais nožogojums izmaksās 11 miljonus eiro, tā būvdarbus plānots noslēgt nākamā gada nogalē. Ekologi iebilst, jo uzskata, ka problēmas mērogs ir pārspīlēts un nožogojums traucēs briežu, vilku, ūderu, lapsu dabiskajai migrācijai. Jāpiebilst, ka mežacūkas prot peldēt un var nonākt Dānijā pāri Flensburgas fjordam. Turklāt Vācijā nav fiksēti Āfrikas cūku mēra uzliesmojumi, infekcija konstatēta tikai Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā. Jāpiebilst, ka inficētā gaļa var nonākt Dānijā kravas automašīnās.

Truši - Sputnik Latvija
Lietuviešu fermeriem ieteiks audzēt trušus cūku vietā

Hanss Kristensens, mežacūku mednieks un eksperts migrācijas jautājumos, uzskata, ka patiesībā valdība atbalstījusi labējos populistus, kuri pieprasa slēgt Dānijas robežas no nelegālajiem migrantiem. "Mēs esam apsteiguši Donaldu Trampu, un es ar to nelepojos," — piebilda Kristensens. Cūkgaļai ir liela nozīme Dānijas ekonomikā: valstī ir aptuveni pieci tūkstoši cūkkopības saimniecību, kas ir gadus pārdod vairāk nekā 28 miljonus cūku — pusi Dānijas lauksaimniecības eksporta un 5% visa eksporta kopumā.

Kopš gada sākuma Latvijā slimība konstatēta 666 mežacūkām.

Āfrikas cūku mēris (Āfrikas drudzis, Montgomerija slimība) — ļoti lipīga vīrusu slimība, ar ko slimo tikai visu sugu un vecuma grupu cūkas. Pirmo reizi tā tika reģistrēta 1903. gadā Dienvidāfrikā. Cilvēkus un citu sugu dzīvniekus slimība neapdraud, taču vietās, kur tā konstatēta, nākas iznīcināt mājas cūkas, tāpēc slimības uzliesmojumi nodara ievērojamu ekonomisko kaitējumu cūkkopjiem. Vīrusa izplatīšanos iespējams apturēt tikai ar stingru karantīnas pasākumu palīdzību.    

Ziņu lente
0