Lauksaimniecībā Somijā iestājusies dziļa krīze

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Pāriet pie mediju bankasКоровы на молочно-товарной ферме
Коровы на молочно-товарной ферме - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tuvākajos gados vairāk nekā tūkstotis somu piena fermu var izbeigt darbību.

RĪGA, 11. augusts — Sputnik. Somijas Dabas resursu centrs Luke aprēķinājis, ka līdz 2020. gadam piena ražošanu Somijā pārtrauks 1100 fermas, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu Yle.

Врачи готовятся к операции - Sputnik Latvija
Igauņu ārstiem liegtas tiesības strādāt Somijā valodas nezināšanas dēļ

Tas nozīmē, ka tuvāko divu gadu laikā tiks slēgti 16,5% piena fermu. Pēc speciālistu domām, piena ražošana Somijā strauji samazinās – pēdējo gadu laikā darbību pārtrauc 7% fermeru saimniecību gadā. 

Somu eksperti skaidro, ka starp galvenajiem iemesliem ir Krievijas noteiktais embargo, kas būtiski kaitējis piena produkcijas eksportam, kā arī piena ražošanas nerentabilitāte, iepirkuma cenu samazināšanās, mēslojuma un enerģijas cenu pieaugums, subsīdiju izmaksu aizkavēšanās.

Šogad situāciju pasliktinājis anomālais karstums un sausums, kura dēļ tiek slēgtas daudzas zemkopju un lopkopju fermas. Zaudējumus cieš ne tikai piena un gaļas ražotāji, bet arī labības un dārzeņu audzētāji.

Speciālisti atzīmēja, ka visas šīs grūtības nāk par ļaunu fermeru veselībai – daudzi no viņiem cieš no depresijas un noguruma, kas savukārt noved pie problēmām ģimenē un, piemēram, alkoholisma.

Somijas robeža - Sputnik Latvija
Somija pasargāja pierobežas sadarbību ar Krieviju no sankcijām

Iepriekš vēstīts, ka pēdējos gados Eiropas valstīs, tostarp Somijā un Baltijas valstīs vērojams lauksaimniecības produkcijas kritums. Tas lielā mērā saistīts ar produktu embargo, ko Krievija ieviesa 2014. gadā, atbildot uz rietumvalstu sankcijām. Šī gada jūlijā Krievijas prezidents Vladimirs Putins kārtējo reizi pagarināja dekrēta termiņu par produktu embargo pret valstīm, kas atbalstījušas pret KF vērsto sankciju režīmu. Iepriekš ieviestie ierobežojumi saglabāsies spēkā līdz 2019. gada beigām.

Ziņu lente
0