Singapūrā izstrādātas zāles pret aknu vēzi

© Foto : pixabay.com / sasintХирургическая операция
Хирургическая операция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskajai zinātnieku grupai izdevies izstrādāt preparātu, kas spēj efektīvi cīnīties ar vēža šūnām aknās.

RĪGA, 5. augusts – Sputnik. Internacionālais zinātnieku sastāvs uz Singapūras Vēža institūta (CSI Singapore) bāzes izstrādājis jaunu peptīdu preparātu FFW, kas potenciāli spēj apturēt hepatocelulārās karcinomas (HCK) jeb primārā aknu vēža attīstību.

Kā vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu Medical Express, HCK ir ātri augošs aknu vēzis, un pacienti parasti mirst 11 mēnešu laikā no diagnozes noteikšanas brīža. Šobrīd būtībā vienīgais preparāts pret HCK ir Sorafenib, kuram ir nelabvēlīgas blakusparādības un kas paildzina dzīvi vien par trīs mēnešiem. Līdz ar to HCK kļuva par otru vadošo vēža nāves iemeslu pasaulē.

Latviešu zinātnieki piedalās jaunas vēža ārstēšanas metodes izstrādē - Sputnik Latvija
Latviešu zinātnieki piedalās jaunas vēža ārstēšanas metodes izstrādē

Par jaunā pētījuma pamatu kļuva tā saucamais olbaltums SALL4, kas, mijiedarbojoties ar citiem olbaltumiem, izraisa vēža audzēju augšanu. Zinātnieki noskaidroja, ka aknu vēža gadījumā šis olbaltums mijiedarbojas ar NuRD, kas arī provocē šī saslimšanas veida attīstību.

Pamatojoties uz atklājumu, zinātnieki izstrādāja speciālu biomolekulu, kas bloķē mijiedarbību starp SALL4 un NuRD. Veiktajos izmēģinājumos pētnieki konstatēja, ka šāda bloķēšana beigās novedusi pie vēža šūnu bojāejas un to kustības palēnināšanās.

Šāda biomolekula arī kļuva par jaunā FFW preparāta pamatu. Pēc zinātnieku sacītā, šis preparāts, salīdzinot ar jau zināmiem, ir daudz drošāks organisma veselajām šūnām, un tam nav blakusparādību.

"Šim neticamajam atklājumam ir ļoti svarīgas sekas aknu vēža ārstēšanā. Mūsu darbs tāpat varētu būt lietderīgs cieto vēža veidojumu plašākam spektram un ar olbaltuma SALL4 darbību saistītiem ļaundabīgiem jaunveidojumiem," — atzīmēja Deniels Tenens, CSI Singapore direktors.

Iepriekš sirds un asinsvadu saslimšanas, onkoloģija un HIV tika nosaukti par galvenajiem iedzīvotāju mirstības iemesliem XXI gadsimtā. Pēc zinātnieku domām, pilnībā uzveikt onkoloģiju tuvākajā laikā, visticamāk, neizdosies, savukārt tikt galā ar HIV infekciju, iespējams, izdosies līdz gadsimta beigām.

Ziņu lente
0