Internetā izsmēja Ukrainas mācību grāmatu ģeogrāfijā

© Sputnik / Павел Паламарчук / Pāriet pie mediju bankasУченики на торжественной линейке, посвященной Дню знаний, во Львове
Ученики на торжественной линейке, посвященной Дню знаний, во Львове - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izrādās, ka lieluma mānija mēdz piemīt ne tikai mazajām valstīm.

RĪGA, 28. jūlijs – Sputnik. Par to, ka ukraiņi bijuši praktiski visa dibinātāji un radītāji, kas pastāv mūsdienu pasaulē, liecina ģeogrāfijas mācību grāmata 8. klasei, ko sastādījuši Petrs Masļaks un Svetlana Kapiruļina. Mācību grāmatai, raksta Sputnik Igaunija, pievērsa uzmanību žurnālists Andrejs Mančuks, kurš publicējis savā Facebook visspilgtākos citātus.

"Gadsimtiem ilgi ukraiņi radījuši pasaulē vismelodiskākās tautas dziesmas… Ukraiņu tautas melodika kļuva par Eiropas mūzikas pamatu, savukārt ukraiņu tautas melodijas kļuva par tautu melodijām no Polijas līdz Krievijai, no ASV līdz Japānai."

"Nepārvarama tiekšanās pēc zvaigznēm – tā ir ukraiņu rakstura īpašība… Ukraiņi šajā jomā ir izdarījuši vairāk, nekā visas citas pasaules tautas kopā ņemtas. Kosmosa lidojumu teoriju izstrādāja un īstenoja dzīvē etniskie ukraiņi O. Zasjadko, K. Ciolkovskis-Naļivajko, S. Koroļovs, V. Gluško, I. Sikorskis. Mūsu nācija devusi pasaules Spārnus."

"Atsevišķu vācu vēsturnieku vidū pastāv viedoklis, ka ukraiņi ir slāvizēti ģermāņi… ukraiņu valodā ir daudz vācu un angļu valodai tuvu vārdu, kuru nav krievu valodā (piemēram, ukraiņu "цибуля" un vācu "zwiebel"). Jūs, laikam, zināt, ka ukraiņu "решта", "мабуть", "струмок" angliski skan kā "rest", "maybe", "stream" un t.t."

Neparastais mācību grāmatas stils un saturs izraisīja neviltotu Ukrainas Interneta lietotāju izbrīnu. Daži no viņiem pieķērās klāt "nacionālajai idejai" un sāka piedāvāt citus variantus, ko vēl varēja izgudrot senie ukraiņi.

Книги на латышском языке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kā bērnu vecāki tikās ar latviešu valodas mācību grāmatu autoriem

"Ukraina, gadījumā, nav mamutu dzimtene?" — painteresējās Maksims Vereščaks.

"Tripolieši veda uz Ķīnu šaujampulveri un papīru, savukārt senās Atēnas pārņēma demokrātiju no brīvību mīlošajiem ukraiņiem," — pajokoja Aleksandrs Matjušenko.

"Kā es izsecināju no mācību grāmatas, ukraiņi aizlidoja Kosmosā pirms Krievzemes Kristīšanas," — atzīmēja Nikolajs Gončarovs. "Un vēl ukraiņi pirmie izgāja sauszemē, ilgi pirms abiniekiem, starp citu," — piebilda Staņislavs Mihailovs.

Iepriekš Kijevas pilsētas mērs Vitālijs Kļičko nosauca krievu varoni Iļju Muromieti par ukraiņu varoni, savukārt Ukrainas Augstākās Radas deputāts Andrejs Iļjenko "112" telekanāla ēterā apsūdzēja Krieviju "svešas vēstures" zādzībā. Pēc politiķa sacītā, līdz Pēterim I Krieviju sauca par Moskoviju, savukārt Krievzeme – tā ir Ukraina. "Un kopš tā laika, kad viņa nozaga mūsu nosaukumu un mūsu vēsturi, arī parādījās Krievijas Impērija," — paziņoja parlamentārietis.

Ziņu lente
0