Ornitologs: plastikāta atkritumi nogalina kaijas Latvijā

© Foto : pixabay.com / byrevПластиковые бутылки и другой мусор плавает в воде
Пластиковые бутылки и другой мусор плавает в воде - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Putni, kuri mīt līdzās cilvēkam un meklē pārtiku atkritumos, saēdas plastmasu un iet bojā.

RĪGA, 26. jūlijs — Sputnik. Plastikāta atkritumu daudzums Latvijā pieaug, un šī iemesla dēļ iet bojā putni, pastāstīja Latvijas Putnu fonda valdes loceklis ornitologs Kārlis Millers radio Baltkom ēterā.

"Varu teikt, ka plastikāta atkritumu daudzums manāmi palielinās, un tā ir aktuāla problēma. Vispirms cieš to sugu putni, kuri mīt līdzās cilvēkam un pārtiek no atkritumu urnām vai izgāztuvēm. Viņi ēd visu, kas pagadās, tostarp arī plastmasas iesaiņojumu," – teica ornitologs.

Viņš piezīmēja, ka nesen Rāznas ezerā gājis bojā liels skaits kaiju.

Покупки - Sputnik Latvija
No nākamā gada veikalos pazudīs bezmaksas plastmasas maisiņi

"Pirms divām nedēļām bijām Rāznas ezerā, kur ligzdo sudrabainās kaijas. Nesapratām, kas tur noticis: viens, divi, trīs beigti putni. Pārsvarā tie bija pieauguši putni, nevis putnēni, kuri varēja iet bojā dažādu iemeslu dēļ. Apskatījām tos putnus, nekādu ievainojumu nebija, taču kuņģa rajonā konstatējām dīvainus plankumus. Apkārt mētājās plastikāts, tāpēc, visticamākais, putnu bojāejas iemesls ir tieši polietilēna maisiņi un iesaiņojums. Putni saēdušies atkritumus, un viņu kuņģis vienkārši nav izturējis," – teica Millers.

Plastikāta maisiņu patēriņš Latvijā 2015. gadā pārsniedza vidējo rādītāju Eiropā. Vides valsts dienesta dati liecina, ka 2016. gadā tirdzniecības vietās realizēti vai izplatīti 1,73 miljoni tonnu polietilēna maisiņu, kas sver līdz 0,003 kg un 2,11 milj. tonnu maisiņu, kas sver vairāk nekā 0,003 kg, bet 2017. gadā — atbilstoši 1,73 milj. un 1,97 milj. tonnu.

ES norāda, ka līdz 2019. gada beigām maisiņu patēriņš uz vienu iedzīvotāju Latvijā nevar pārsniegt 90 maisiņus gadā, līdz 2025. gada beigām — 40 maisiņus gadā.

Patlaban valdība izvērtē iespēju ieviest iesaiņojuma depozīta sistēmu, kas ļaus cilvēkiem atmaksāt 10 centus par katru pārdevējam nodoto ūdens, bezalkoholisko dzērienu un dzērienu ar zemu alkohola saturu pudeli vai bundžu, kas ražota no PET, stikla un metāla.

Ziņu lente
0