Nosauktas vēlo vakariņu bīstamās sekas

© pixabayМясо с картофелем
Мясо с картофелем - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēla ēdienreize ir viens no iemesliem, kuri var novest pie diennakts ritmu traucējumiem, un rezultātā izraisīt vēzi.

RĪGA, 21. jūlijs – Sputnik. Barselonā Globālā Veselības institūta pētnieki nonākuši pie secinājuma, ka ieradums vakariņot mazāk nekā divas stundas pirms miega var palielināt piena dziedzera un prostatas vēža attīstības risku, vēsta RIA Novosti.

Pētījums publicēts žurnālā International Journal of Cancer.

Speciālisti izanalizējuši datus par 621 prostatas vēža pacienta slimību un 1205 pacientēm ar piena dziedzeru vēzi. Turklāt viņi savākuši kontroles grupu no brīvprātīgajiem bez onkoloģijas slimībām — 1321 sieviete un 872 vīrieši, kuri atbildēja uz jautājumiem par to, kāds ir viņu miega režīms un kādas ir viņu ēdienreizes.

Rezultātā zinātnieki noskaidroja, ka tiem, kas mielojās vismaz divas stundas līdz nakts miegam, piena dziedzeru vēža attīstība samazinājās par 16%, savukārt prostatas onkoloģiskās saslimšanas – par 26%, salīdzinot ar tiem, kas likās gulēt uzreiz pēc vakariņām.

Таблетки - Sputnik Latvija
Zinātnieki pierādījuši aspirīna pozitīvu efektu vēža apkarošanā

Visstiprāk šis efekts bija izteikts "cīruļiem" un tiem, kas ievēroja standarta vēža profilakses rekomendācijas, piemēram, uzturēja veselīgu ķermeņa masu un nelietoja pārāk daudz alkohola.

Pēc zinātnieku sacītā, piena dziedzeru un prostatas onkoloģiskās saslimšanas bieži ir saistītas ar dažādu hormonu aktivitāti, kuru svārstības ir atkarīgas no organisma diennakts režīmiem. Tādēļ vēla ēdienreize ir viens no iemesliem, kuri var novest pie diennakts ritmu traucējumiem, un rezultātā izraisīt vēzi.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas ekspertu vērtējumu, ik gadu pasaulē reģistrē no astoņsimt tūkstošiem līdz vienam miljonam jaunu piena dziedzeru vēža saslimšanas gadījumu. Pēc nāvju skaita no vēža sievietēm šis vēža veids ieņem otro vietu. Visaugstākā saslimšana ir ASV un Rietumeiropā.

Prostatas vēzis ir viens no vīriešu vidū izplatītākajiem ļaundabīgajiem jaunveidojumiem. Ik gadu pasaulē konstatē vairāk nekā 400 tūkstošus prostatas vēža gadījumus. Vairākās valstīs onkoloģisko saslimšanu struktūrā tas ieņem otro vai trešo vietu pēc plaušu un kuņģa vēža.

Ziņu lente
0