Eiropas Komisija piespriedusi Google rekordlielu sodu

© pixabayНоутбук на столе с интернет-страницей Google
Ноутбук на столе с интернет-страницей Google - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas komisāre konkurences jautājumos uzsvēra, ka soda naudas apjoms apliecina, cik nopietns ir pārkāpums.

RĪGA, 19. jūlijs — Sputnik. Eiropas Komisija piespriedusi kompānijai rekordlielu naudas sodu 4,34 miljardu eiro apmērā par "ES antimonopola noteikumu pārkāpumiem" un "nelikumīgiem ierobežojumiem", vēsta RIA Novosti.

Eiropas komisāre konkurences jautājumos Māragrēte Vestagere paskaidroja, ka kompānija ieviesusi virkni ierobežojumu Android iekārtu ražotājiem un tīkla operatoriem, lai panāktu, ka trafiks Android iekārtās ietu caur meklējumu sistēmu Google.

"Šī prakse atņēma konkurentiem iespējas ieviest inovācijas un konkurēt. Viņi atņēma patērētājiem Eiropā efektīvas konkurences priekšrocības svarīgā mobilajā sfērā," – piezīmēja Vestagere.

Viņa uzsvēra, ka soda naudas apjoms apliecina, cik nopietns ir ES noteikumu pārkāpums. EK likusi Google novērst pārkāpumus trīs mēnešu laikā, piedraudot ar soda sankcijām līdz 5% apmērā no meitasuzņēmuma Alphabet vidējā dienas apgrozījuma.

Eiropas Komisijas pretenziju būtība

EK uzskata, ka Google radījusi apstākļus, kuros tehnikas ražotāji uz Android bāzes bija spiesti iepriekš uzstādīt Google servisus un lietotnes (piemēram, interneta pārlūkprogrammu Chrome).

Google - Sputnik Latvija
Eksperti pastāstīja par Google Chrome lietotnēm, kas zog datus

Tāpat EK uzskata, ka kompānija nav ļāvusi iekārtu ražotājiem izmantot "jebkuru alternatīvu Android versiju, ko nav apstiprinājusi Google".

"Komisija rūpīgi izvērtēja Google argumentus par to, ka šie ierobežojumi nepieciešami ar mērķi novērst sistēmas Android "fragmentāciju", un secināja, ka tie ir nepamatoti. Pirmkārt, Google varēja nodrošināt, lai Android iekārtas, kas izmanto Google pielikumus un servisus, atbilstu Google tehniskajām prasībām, nenovēršot Android "forku" parādīšanos. Otrkārt, Google nav iesniegusi nekādus ticamus pierādījumus tam, ka Android "forkus" skars tehniskās kļūmes vai neatbalstīs lietotnes," – paskaidroja EK.

Ziņu lente
0