Politika

Donalds Tramps saskāries ar skarbu kritiku pēc sarunas ar Krievijas prezidentu

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidenta Vladimira Putina un ASV vadītāja Donalda Trampa preses konference
Krievijas prezidenta Vladimira Putina un ASV vadītāja Donalda Trampa preses konference - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Demokrātiskās partijas senators no Konektikutas Kriss Mērfijs Baltā nama vadītāja braucienu uz Helsinkiem salīdzināja ar nepieklājīgu žestu pret Savienotajām Valstīm.

RĪGA, 17. jūlijs — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps saņēmis senatoru kritiku par pirmo pilvērtīgo tikšanos ar Krievijas valsts vadītāju Vladimiru Putinu, vēsta RIA Novosti.

Abu valstu vadītāji pauda uzskatu, ka tikšanās bijusi sekmīga un lietderīga divpusējās attiecībās, taču daudzi politiķi Savienotajās Valstīs nav novērtējuši Trampa vēlmi uzlabot attiecības ar Krieviju.

Tiesa, arī pats ASV līderis preses konferencē prognozēja, ka viņu kritizēs, taču nepiešķīra tam īpašu nozīmi. Viņš atzīmēja, ka drīzāk izšķirsies par politisku risku miera interesēs, nevis riskēs ar mieru politikas dēļ.

"Nepieklājīgs žests"

Piemēram, ASV Demokrātiskās partijas senators no Konektikutas Kriss Mērfijs Baltā nama vadītāja braucienu uz Helsinkiem salīdzināja ar nepieklājīgu žestu pret Savienotajām Valstīm.

ASV karogs - Sputnik Latvija
Tramps nosaucis Eiropas Savienību un Krieviju par ASV pretiniekiem

"Viss šis brauciens ir gigantisks vidējais pirksts, ko prezidents Tramps parādījis savai valstij. Vienkārši žoklis atkārās," — Mērfijs paziņoja Twitter tīklā.

Viņš publicēja saiti uz fragmentu no Trampa uzrunas preses konferencē, kurā viņam tika uzdots jautājums, vai viņš piekrīt ASV specdienestu apsūdzībām Krievijai par iejaukšanos ASV vēlēšanās. Tramps atbildēja, ka viņam nav pamata uzskatīt, ka Krievija būtu iejaukusies minētajos procesos.

"Nedomāju, ka nodzīvošu līdz tādai dienai"

Savukārt republikānis Džefs Fleiks uzskata, ka Tramps uzveļ Amerikai atbildību par "Krievijas agresiju".

"Nekad nedomāju, ka nodzīvošu līdz tai dienai, kad mūsu, amerikāņu prezidents stāvēs uz skatuves ar Krievijas prezidentu un uzvels vainu Savienotajām Valstīm par Krievijas agresiju. Tas ir kauns," — uzrakstīja Arizonas senators Twitter tīklā.

Senators nepaskaidroja, kādi Trampa vārdi radījuši viņam tādu iespaidu.

"Tas ir neprāts, ka Tramps tic Putinam"

Senators Marks Vorners savā lapā Twitter uzrakstīja, ka tā ir kauna lieta ASV prezidentam — nostāties Putina pusē pret amerikāņu izlūkiem un apsūdzēt ASV par Krievijas uzbrukumu amerikāņu demokrātijai.

"Tas ir neprāts, ka Savienoto Valstu prezidents uzbrūk FIB un tic Putinam, nevis saviem izlūkiem un pierādījumiem, ko iesniedza, gan palāta, gan Senāts. Pārsteidzoši!" — raksta senators Kriss van Hollens.

Senatore Elizabete Vorrena paziņoja, ka "Tramps kartējo reizi izmantojis starptautisko arēnu, lai apkaunotu Ameriku", grautu tās institūtus un vājinātu alianses. Prezidenta uzstāšanos viņa nosauca par "kauna lietu".

"Putina kabatā"

CIP bijušais direktors Baraka Obamas administrācijā Džons Brennans uzskata prezidenta Trampa uzrunu par valsts nodevību.

"Tas par pārsniedz valsts nozieguma robežas. Tā bija vismaz nodevība. Trampa komentāri nebija tikai idiotiski vien. Viņš pats ir Putinam kabatā. Kur jūs esat, patrioti-republikāņi?" — vaicāja Brennans Twitter.

"Pārbaudīt mikrofonu esamību"

Preses konferences laikā Putins uzdāvināja Trampam bumbu no pasaules kausa futbolā. Tādējādi Krievijas līderis atbildēja uz jautājumu, kurā pusē patlaban ir iniciatīva Sīrijā.

ASV senators Lindsijs Grems ieteica pārbaudīt, vai Trampam uzdāvinātajā futbola bumbā nav noklausīšanās iekārtas.

"Viņa vietā es pārbaudītu noklausīšanās iekārtu esamību futbola bumbā un neparko nepieļautu, lai tā nokļūtu Baltajā namā," — Grems klāstīja savā lapā Twitter.

"Kaunpilnākā uzstāšanās"

Kritiski izteicās arī kanāla CNN darbinieks Andersons Kūpers — viņš Donalda Trampa uzstāšanos nodēvēja par kaunpilnāko no visiem paziņojumiem Krievijas prezidenta klātienē.

Krievijas un ASV prezidenti Vladimirs Putins un Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tramps visu nodos: divi uzskati par tikšanos Helsinkos

"Iespējams, šajā samitā jūs redzējāt kaunpilnāko amerikāņu prezidenta uzstāšanos Krievijas līdera priekšā, kādu jebkad esmu redzējis. Satriecoša preses konference," — teica populārais raidījumu vadītājs.

Krievija kategoriski noliedz pārmetumus par iejaukšanos vēlēšanās, — to Vladimirs Putins vēlreiz paziņoja preses konferencē. Vēl vairāk, nav arī nekādu pierādījumu, kas liecinātu par Maskavas ietekmi vēlēšanu procesā.

Krievijas prezidents piedāvāja ASV nosūtīt uz Krieviju savus izmeklētājus, lai nopratinātu personas, kas apsūdzētas par iejaukšanos.

Donalds Tramps apliecināja, ka apsūdzības slēdzienā minētajiem 12 Krievijas pilsoņiem nav "nekāda sakara ar vēlēšanām" un "šie cilvēki nav saistīti ar vēlēšanu kampaņu". Viņš augstu novērtēja Putina piedāvājumu nosūtīt izmeklētājus uz Krieviju.    

Ziņu lente
0