NATO ģenerālsekretārs: "Ziemeļu straume 2" nav alianses darīšana

© REUTERS/Christian HartmannГенеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг
Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps atkal kritizēja VFR par dalību gāzesvada celtniecības projektā un aicināja Ziemeļatlantijas aliansi rīkoties sakarā ar to.

RĪGA, 12. jūlijs – Sputnik. NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs paziņoja, ka projekts "Ziemeļu straume 2" ir nacionāls lēmums, nevis alianses darīšana, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš Amerikas prezidents Donalds Tramps darba brokastu laikā ar Stoltnebergu kritizēja Vāciju, apgalvojot, ka vācu varas iestādes "maksā Krievijai miljardiem dolāru", kamēr ASV "tās ir jāsargā no Maskavas". Amerikas līderis aicināja Ziemeļatlantijas aliansi rīkoties sakarā ar to.

"Sabiedroto vidū pastāv domstarpības sakarā ar "Ziemeļu straumi 2", tas ir labi zināms. Taču to neizlemj NATO, tas ir nacionāls lēmums," — paziņoja alianses ģenerālsekretārs, uzsverot, ka NATO piešķir lielu uzmanību enerģētiskās drošības jautājumiem un piegāžu diversifikācijām. Tāpat Stoltenbergs piebilda, ka projekta īstenošanas jautājums "ir ārpus alianses formāta".

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu gāzesvada cauruļu celtniecību ar kopējo jaudu līdz 55 miljardiem kubikmetru gāzes gadā no Krievijas piekrastes caur Baltijas jūru līdz Vācijai. Jauno cauruļvadu plānots uzbūvēt blakus esošajai "Ziemeļu straumei". Jūras gāzesvads ies cauri vairāku valstu teritoriālajām un ekskluzīvajām ekonomiskajām zonām, kuras atrodas Baltijas jūras piekrastes garumā. Viņu vidū — Krievija, Somija, Zviedrija, Dānija un Vācija. Jau saņemtas gāzesvada būvatļaujas no Vācijas, Zviedrijas, Somijas un pirmo — no Krievijas. Izņemot otru Krievijas atļauju, kompānijai Nord Stream 2 AG atlicis tāpat iegūt būvatļauju no Dānijas.

Cтроительство газопровода Северный поток - Sputnik Latvija
Die Welt: Trampam neizdosies apturēt "Ziemeļu straumi 2"

Ar projekta kritiku uzstājas atsevišķas rietumvalstis. "Ziemeļu straumes 2" pretinieku vidū ir Lietuva, Latvija un Polija. Šo valstu parlamentu vadītāji paziņoja, ka gāzesvada celtniecība ir "politisks" projekts. Arī Ukrainas un ASV varas iestādes pastāvīgi kritizē "Ziemeļu straumi 2" — Kijeva baidās pazaudēt ienākumus no Krievijas gāzes tranzīta caur tās teritoriju, savukārt Vašingtona cer īstenot savus SDG piegādes plānus Eiropā.

Arī Savienotās Valstis pastāvīgi kritizē "Ziemeļu straumi 2", jo Amerikas varas iestādes cer īstenot savus SDG piegādes plānus Eiropā. No Vašingtonas puses arvien biežāk skan pārmetumi Vācijai, kas piedalās projektā.

Iepriekš Bundestāgā paziņoja, ka konflikts sakarā ar "Ziemeļu straumi 2" ir nepieciešams ASV, jo amerikāņu pozīcija šajā jautājumā ir pretrunā ar Eiropas un Vācijas interesēm.

Ziņu lente
0