Samitā Sofijā Latvija apstiprinājusi vēlmi draudzēties ar Ķīnu

© AFP 2023 / FRED DUFOURĶīnas premjerministrs Lī Kecans
Ķīnas premjerministrs Lī Kecans - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Formāts "16+1" nav alternatīva Ķīnas un Eiropas Savienības sadarbībai – tas šo sadarbību papildina, paziņoja Ķīnas premjerministrs Lī Kecans.

RĪGA, 9. jūlijs — Sputnik. Ķīnas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Bulgārijas, Čehijas, Horvātijas, Ungārijas, Rumānijas, Polijas, Slovēnijas, Slovākijas, Albānijas, Bosnijas un Hercegovinas, Melnkalnes, Maķedonijas un Serbijas valdību vadītāji un ministri piedalījās dicas dienas ilgā samitā Sofijā formātā "16+1", kura ietvaros parakstītas 18 vienošanās un memorandi starp Centrālās un Austrumeiropas valstīm un Ķīnu dažādās sadarbības jomās, vēsta Sputnik Igaunija.

Samits "16+1" pirmo reizi notika Varšavā 2012. gadā. 2016. gadā samits aizritēja Rīgā. Nākamreiz valstu vadītāji šajā formātā tiksies Horvātijā.

Ne sašķelt, bet gan saliedēt

Ķīnas premjerministrs Lī Kecans paziņoja, ka pasākuma formāts ir jāpaplašina, lai 2019. gadā tam varētu pievienoties lielāks skaits Eiropas valstu.

"Mēs vēlamies redzēt apvienotu un plaukstošu Eiropu, kas būtu mūsu partneris," — uzsvēra Lī Kecans.

Apkopojot pasākuma rezultātus, viņš paziņoja, ka formāts "16+1" nav alternatīva Ķīnas un Eiropas Savienības sadarbībai — tas šo sadarbību papildina. Viņš atgādināja, ka sadarbība formātā "16+1" ne tikai dāvā priekšrocības Ķīnai un 16 Centrālās un Austrumeiropas valstīm, bet arī veicina Eiropas integrācijas procesu.

Krievijas un Ķīnas Tautas Republikas karogi - Sputnik Latvija
Eirāzija lemj par atbildes triecienu: Krievija un Ķīna ieviesušas nodevas ASV precēm

Lī Kecans norādīja, ka mijiedarbībā Ķīna un Eiropa palīdzēs viena otrai atgūties pēc ekonomiskās krīzes. Politiķis aicināja padarīt šo formātu atklātāku, dot tam iespēju uzņemt citus dalībniekus.

"Formāta "16+1" mērķis ir apvienot, nevis sašķelt," — piezīmēja Ķīnas premjerministrs.

Pekina uzskata, ka sadarbībai šaā pamatā jāliek pārskatāmības princips, lai apvienotu Eiropas kontinenta valstis un veicinātu vērienīgu Ķīnas un ES sadarbību.

Vairāk tūristu un kravu

"Jau trešās divpusējās tikšanās ar Ķīnas premjeru Lī Kecanu laikā esam vienisprātis, ka uzsāktā abu valstu ekonomiskās sadarbības veicināšana ir efektīvi jāturpina," — savā lapā Twitter pavēstīja Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis.

Latvijas Ministru kabineta informācijā presei, kas publicēta tā lapā, vēstīts, ka turpinās aktīvs darbs pie stratēģijas Ķīnas tūristu piesaistei. Pērn Ķīnas tūristu skaits Baltijas reģionā ir sasniedzis 60 tūkstošus viesu. Šī gada pirmajā ceturksnī Ķīnas tūristu skaits Latvijā ir pieaudzis par 22 %, salīdzinot ar iepriekšējo periodu.

Sadarbībā ar aviokompāniju SCAT šogad plānots sākt regulārus reisus maršrutā Rīga-Hainaņa-Rīga.

"Aicinu sadarbībā ar Latviju nodrošināt regulāru preču plūsmu Eirāzijas kontinentā uz un no Austrum- un Ziemeļeiropas valstīm, izmantojot kombinētos dzelzceļa un jūras transporta risinājumus," — uzsvēra Māris Kučinskis.

 

Ziņu lente
0