Ķīna cīnīsies par savām interesēm tirdzniecības karā ar ASV

© spbu.ruVladimirs Kolotovs
Vladimirs Kolotovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīna kritiski novērtēja ASV lēmumu ieviest nodevas precēm no ĶTR, kā arī pārmeta ASV lielākā tirdzniecības kara vēsturē izraisīšanu.

RĪGA, 9. jūlijs — Sputnik. Pekina paziņoja, ka "neuzbruks pirmā", taču būs spiesta spert atbildes soļus, informēja RIA Novosti.

Sanktpēterburgas Valsts universitātes profesors, politologs Vladimirs Kolotovs radio Sputnik ēterā pauda viedokli, ka Ķīnai ir jāizmanto visas likumīgās iespējas, lai ietekmētu ASV.

"Ir jāpacenšas izmantot visas starptautiskajos līgumos paredzētās iespējas, un, kad tās būs izsmeltas, pāiet pie stingrākām darbībām, lai aizsargātu savas intereses. Situācija atgādina XIX gadsimta vidu, kad sākās opija kari ar Rietumiem.

Tā ir tradicionāla rietumu metodika, — rodoties svārstībām tirdzniecības bilancē, viņi izmanto jebkādu spiedienu, pat militāro, lai piespiestu partneri izšķirties par neizdevīgiem soļiem," — paskaidroka Kolotovs.

Iepriekš jau vēstīts, ka situācija aizvien vairāk sarežģījusies līdz ar jaunu pavērsienu globālajā tirdzniecības karā. Vispirms ASV, pēc tam Ķīna viena otrai ieviesa tirdzniecības ierobežošanas pasākumus. 6. jūnijā Vašingtona sāka pielietot paaugstinātas nodevas precēm no Ķīnas (no arkliem līdz pusvadītājiem un lidmašīnu detaļām) par kopsummu 34 miljardu dolāru apmērā.

Krievijas un Ķīnas Tautas Republikas karogi - Sputnik Latvija
Eirāzija lemj par atbildes triecienu: Krievija un Ķīna ieviesušas nodevas ASV precēm

ASV apsolīja, ka tuvāko nedēļu laikā tiks noteiktas likmes ĶTR uzņēmumu izstrādājumiem vēl 16 miljardu dolāru apmērā. Imports no Ķīnas, uz ko varētu tikt attiecinātas palielinātas nodevas, varētu sasniegt 550 miljardus dolāru, ja vien Padebešu impērija nepadosies.

Pekina plāno ieviest nodevas precēm no ASV aptuveni 50 miljardu dolāru apmērā. Atzīmēts, ka lielāko daļu "diskriminēto" preču veido lauksaimniecības produkcija no štatiem, kuri atbalstīja Donalda Trampa kandidatūru prezidenta vēlēšanās.

Piektdien, 6. jūlijā Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs parakstīja lēmumu par importa nodevu paaugstināšanu virknei preču, kas tiek ievestas no ASV. Šāds lēmums pieņemts, atbildot uz Vašingtonas ieviestajām nodevām tērauda un alumīnija importam, teikts Krievijas valdības oficiālajā lapā publicētajā informācijā. 

Ziņu lente
0