Politika

Ziemeļkoreja informē: pēc pārrunām ar ASV denuklerizācija ir apdraudēta

© Sputnik / Andrey IvanovZiemeļkoreja
Ziemeļkoreja - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemeļkorejas Ārlietu ministras pārstāvji norādīja, ka Savienotās Valstis nerisina galvenos jautājumus, kas nepieciešami valstu attiecību uzlabošanai.

RĪGA, 8. jūlijs — Sputnik. Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija paudusi nožēlu par 6. un 7. jūlijā aizritējušo Phenjanas un Vašingtonas pārrunu rezultātiem, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Korejas Centrālo telegrāfa aģentūru.

Pārrunās piedalījās ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo un KTDR Darba partijas CK priekšsēdētāja vietnieks Kims Jončhols. Pēc tikšanās Pompeo pavēstīja Twitter, ka lepojas ar "komandas darbu", taču neko sīkāk nepastāstīja.

Donalda Trampa un Kima Čonina tikšanās - Sputnik Latvija
"Laba ķīmija": Tramps paziņoja, ka uzticas Kimam Čenunam

"ASV izturēšanās un pozīcija, ko tās demonstrēja pirmo KTDR un ASV augstā līmeņa pārrunu gaitā 6. un 7. jūlijā, patiešām izraida bezgalīgu nožēlu," — teikts Ziemeļkorejas ĀM paziņojumā.

Ziemeļkorejas Ārlietu ministras pārstāvji norādīja, ka Savienotās Valstis nerisina galvenos jautājumus, kas nepieciešami valstu attiecību uzlabošanai. Starp problēmām, ko Phenjana cerēja apspriest pārrunu gaitā, cita starpā bija arī kara beigu deklarācijas parakstīšana un amerikāņu karavīru mirstīgo atlieku nodošana.

"…Uzticība mūsu valstu starpā ne tikai nav stiprinājusies, šīs pārrunas nostādījušas mūs bīstamā stāvoklī, kurā var mazināties pati mūsu vēlme panākt denuklerizāciju," — piezīmēja ministrija.  

Taču paziņojuma noslēgumā resors piebilda, ka KTDR vēl "saglabājas uzticēšanās prezidentam Trampam".

"Nedraudzīgas prasības"

Ziemeļkorejas ĀM uzskata, ka ASV pārrunās izteikušas vienīgi "vienpusējas un nedraudzīgas prasības par denuklerizāciju".

"Amerikāņu puse… (pauda tikai) pienpusējas un nedraudzīgas prasības par denuklerizāciju, runājot par pilnīgas, pārbaudāmas un neatgriezeniskas denuklerizācijas (CVID — Complete, Verifiable and Irreversible Dismantlement) principu, atskaitēm, pārbaudēm," — informēja ĀM.

Resora pārstāvji paziņoja, ka ASV tikai izvirzījušas noteikumus un, izdomāja atrunas, kā arī demonstrēja savu nodomu uz ilgu laiku atlikt tādus fundamentālus jautājumus kā "miera veidošana Korejas pussalā".

Viedokli, uz ko tikšanās gaitā uzstāja amerikāņi, KTDR pārstāvji nosauca par "ļaundabīgu audzēju", kas jau iepriekš novedis līdz tam, ka agrākās administrācijas "palaidušas pa vējam" visu pārrunu procesu.

Pompeo viedoklis

Savukārt ASV valsts sekretārs paziņoja, ka viņam izdevies panākt progresu pārrunās par KTDR raķešu dzinēju izmēģinājumu poligona iznīcināšanu.

"Ziememeļkorejieši apstiprināja arī jautājumu par raķešu dzinēju izmēģinājumu objektu, mēs pārrunājām objekta likvidācijas variantus, tātad zināms progress ir arī šajā jautājumā," — skaidroja Pompeo pirms izlidošanas.

Pēc valsts sekretāra vārdiem, Vašingtona piedāvājusi tālāko pārrunu plānu šajā jautājumā.

Dienu iepriekš ASV un Ziemeļkoreja vienojās par darba grupu izveidi, kuru pilnvaras ietvers Korejas pussalas denuklerizācijas gaitas pārbaudi.

Vēlāk Maiks Pompeo paziņoja, ka Savienoto Valstu un KTDR pārstāvji 12. jūlijā tiksies uz abu Koreju robežas un apspriedīs amerikāņu karavīru mirstīgo atlieku nodošanas jautājumu.    

Ziņu lente
0