Ukrainā pastāstīja par Krimas piespiedu atgriešanas mēģinājuma sekām Kijevai

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasKrima
Krima - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā atzīmē bijušais aizsardzības ministrs Anatolijs Gricenko, pastāv kaut kāds "neoficiāls plāns" konflikta izbeigšanai Donbasā, taču to neviens negrasās īstenot.

RĪGA, 7. jūlijs — Sputnik. Bijušais Ukrainas aizsardzības ministrs un "Pilsoņu iniciatīva" partijas līderis Anatolijs Gricenko paskaidroja, ar ko varētu beigties Kijevas mēģinājums atņemt Krievijas Krimu ar spēku, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz portālu LB.ua.

Politiķis pastāstīja, ka pastāv kaut kāds "neoficiāls plāns" konflikta izbeigšanai Donbasā, kurš neietver sevī spēka metožu izmantošanu.

"Es jums teikšu tā: ja Ukraina ievēlētu prezidentu, kurš ar spēku sāks atņemt Krimu un Donbasu, tad sankcijas pret Krieviju tiks atceltas, un tiks ieviestas pret mums, un ar to Ukrainai pienāks gals," paziņoja bijušais aizsardzības ministrs.

Gricenko uzsvēra, ka plānu negrasās īstenot divu iemeslu dēļ. Pirmais — tas paredzēt trīs-pieciem gadiem, un to nesaskaņos ar esošo varu, kurai atlicis mazāk par gadu. Par otro iemeslu bijušais ministrs nosauca Ukrainas vadības nespēju "turēt vārdu".

"Ne tikai savu pilsoņu priekšā, bet arī partneru priekšā. Tādēļ ar esošo prezidentu šis plāns netiks palaists," paziņoja Gricenko.

Kijevas varas iestādes vairākkārt uzstājušies ar skaļiem paziņojumiem par Krimas "atgriešanu". Ukrainas prezidents Petro Porošenko, apsveicot valsts jūras militāros spēkus viņu profesionālajos svētkos, atkal apsolīja pacelt Ukrainas karogu virs Sevastopoles.

ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Buzzfeed: G7 līderu samitā Tramps paziņojis, ka Krima pieder Krievijai

Atbildot uz Ukrainas līdera paziņojumu, Krievijas Federācijas Padomē ieteica no sākuma pacelt nacionālos karogus Odesas bāzēs, kā arī nosauca Porošenko vārdus par Sevastopoli par "pasakām".

Krima tika iekļauta Krievijas sastāvā 2014. gada martā, saskaņā ar referenduma rezultātiem, kurš tika sarīkots pēc valsts apvērsuma Kijevā. Absolūtais iedzīvotāju vairākums (95%) nobalsoja par atkalapvienošanos ar Krieviju.

Daudzi Ukrainas un rietumvalstu pārstāvji dēvē Krimas teritoriju par okupētu. Maskava vairākkārt atgādinājusi par to, ka iedzīvotāji nobalsojuši par atkalapvienošanos ar Krieviju demokrātiskā ceļā, atbilstoši starptautiskā likuma normām. Vladimirs Putins un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs ziņoja par to, ka Krimas jautājums ir "slēgts neatgriezeniski".    

Ziņu lente
0