Eirokomisija veic aptauju par pāreju uz vasaras laiku

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasES karogs
ES karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Respondentus lūdz atbildēt uz jautājumu, vai viņi vēlas saglabāt laika pāreju, un ja nē, tad kādu laiku viņi izvēlētos atstāt – vasaras vai ziemas.

RĪGA, 6. jūlijs — Sputnik. Eirokomisija uzsākusi aptauju ar mērķi noskaidrot eiropiešu viedokli par iespējamo atteikšanos no pārejas uz vasaras un ziemas laiku.

Aptauja tiek veikta pēc Eiroparlamenta un atsevišķu Eiropas Savienības valstu lūguma. Aizpildīt anketu jebkurā no ES valodām (izņemot īru) varēs līdz 16. augustam, atbildes tiek pieņemtas gan no privātpersonām, gan no organizācijām.

Respondentiem jāatbild uz jautājumu, vai viņi vēlas saglabāt laika pāreju, un ja nē, tad kādu laiku viņi izvēlētos atstāt — vasaras vai ziemas.

Jaunā gada gaidās - Sputnik Latvija
Sākusies parakstu vākšana pret pāreju uz ziemas laiku

Vairums ES valstu sāka pārvest pulksteni divas reizes gadā jau pirms Pirmā vai Otrā pasaules kara vai 1970. gadu naftas krīzes laikā. Par galveno šāda lēmuma iemeslu kļuva vēlme ietaupīt degvielu un elektroenerģiju, taču tika ņemti vērā arī tādi faktori kā drošības uz ceļiem un starptautiskās tirdzniecības ērtības.

Pāreja uz vasaras/ziemas laiku ES pastāv kopš 1980. gada, un to nosaka direktīva 2000/84/EC. Eiropas pulksteņi tiek pārvesti uz vasaras laiku marta pēdējā svētdienā un uz ziemas laiku oktobra pēdējā svētdienā.

Taču pēdējā laikā atsevišķas ES valstis, tostarp, Lietuva un Somija, aicina atcelt obligāto pāreju uz vasaras laiku, jo tā slikti ietekmē cilvēku veselību un darba spējas.    

Ziņu lente
0