Izrāviens migrācijas politikā: ES dalībvalstu līderi vienojušies

© Алехандро Мартинес ВелесMigranti
Migranti - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības valstu līderi turpināja apspriedi visu nakti, risinot bēgļu problēmu, un nonākuši pie vērā ņemamas vienošanās.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Eiropas Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks paziņoja savā Twitter mikroblogā, ka Eiropas Savienības valstis vienojušās par vienotu bēgļu uzņemšanas politiku.

​Divas dienas ilgais ES samits, kurā citu starpā tika apspriests migrācijas politikas jautājums, sākās Briselē ceturtdien, 28. jūnijā. Pārrunas par migrāciju un vienmērīgu bēgļu izmitināšanu ES valstīs ilga 12 stundas.

Luksemburgas premjerministrs Ksavjē Betels paziņoja, ka ES līderi nonākuši pie vērā ņemamas vienošanās pēc ilgām debatēm, vēsta Mixnews.lv. Arī viņš savā Twitter mikroblogā uzrakstīja, ka migrācijas darījums saskaņots.

​Kā vēsta RIA Novosti ar atsauci uz informācijas avotu vienā no nacionālajām delegācijām, samita apspriestajā slēdzienu melnrakstā tika iekļautas koncepcijas, kas saistītas ar brīvprātīgu migrantu centru izvietošanu Eiropas valstīs, ārpus Eiropas, kā arī koncepcija, kas saistīta ar piedāvājumu noslēgt vienošanās ar trešajām valstīm migrācijas jautājumos.

Migranti - Sputnik Latvija
Eiropas Savienība slīkst nelegālās imigrācijas viļņos

Turklāt tiek ziņots, ka Eiropadome atzinusi riskus Šengenas zonas regulēšanā, kurus rada otrreizējā migrācija ES robežās, un aicināja ES dalībvalstis veikt šādas pārvietošanās novēršanas pasākumus Eiropas robežu ietvaros.

Tāpat zināms, ka pieņemtais dokuments paredz pasākumu pastiprināšanu nelegāļu ieceļošanas ierobežošanai, trafika organizatoru apkarošanu, kontrolējamo migrantu centru izveidošanu, kā arī nelegālo migrantu atgriešanu, kuri ieradušies no Turcijas teritorijas.

Nekādas maģijas

Neskatoties uz to, informācijas avots, kurš ir pazīstams ar pārrunu gaitu un vēlējies palikt nenosaukts, paziņoja RIA Novosti, ka nekādu maģisku risinājumu migrācijas politikā ES nevar būt.

Iepriekš tika ziņots, ka Eirokomisija piedāvājusi modernizēt ES vīzu informācijas sistēmu, kas satur datus par personām, kuras vēršas pēc Šengenas vīzām, nodrošinot rūpīgāku datu pārbaudi par iesniedzējiem. Eirokomisārs iekšlietu un pilsonības jautājumos Dimitrs Avramopuls skaidroja, ka vīzu sistēmas modernizēšana palīdzēs novērst "aklos traipus" informācijas sistēmās, savukārt vīzu izsniegšanas iestādēm un robežsargiem tiks sniegta informācija, kura ir nepieciešama viņu pienācīgā darba veikšanai.

Nožogojumu būve uz Eiropas robežām - Sputnik Latvija
ES prezidenta postenī Austrija vēlas izmantot armiju Eiropas aizsardzībai no migrantiem

Eiropa pārdzīvo kopš Otrā pasaules kara laika nopietnāko migrācijas krīzi, kuru, pirmām kārtām, izraisījuši vairāki bruņoti konflikti un ekonomiskās problēmas Āfrikas un Tuvo Austrumu valstīs. Saskaņā ar Starptautiskās migrācijas organizācijas (IOM) datiem, kopš gada sākuma līdz 20. jūnijam migrantu skaits, kas ieradušies Eiropā pa jūras ceļu, sastāda gandrīz 41 tūkstoti cilvēku, Vidusjūrā bojā gājuši 960 cilvēki. Šajā pašā periodā 2017. gadā Eiropas piekrastē izsēdās ap 85 tūkstošiem cilvēku, 2133 migranti noslīkuši.    

Ziņu lente
0