Šefčovičs: ASV vērts apspriest sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2" ar ES

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šodien Eirokomisijas viceprezidents apspriedīs gāzesvada celtniecību ar Krievijas enerģētikas ministru Aleksandru Novaku.

RĪGA, 26. jūnijs — Sputnik. Eirokomisijas viceprezidents Marošs Šefčovičs piedāvāja amerikāņu ierēdņiem apspriest sankciju jautājumu ar Eiropas Savienību, pirms ieviest tās pret tādiem projektiem kā "Ziemeļu straume 2".

""Ziemeļu straume 2" vai Irānas sankcijas. Es ceru, ka mēs izvairīsimies no turpmāka saasinājuma tirdzniecībā. Pirms sankciju ieviešanas, labāk no sākuma apspriest tās ar jūsu partneriem," pateica viņš, uzstājoties Vašingtonā Atlantijas Padomē.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs - Sputnik Latvija
Peskovs: "Ziemeļu straume 2" ir komercprojekts bez politiska zemteksta

Tāpat, kā raksta RIA Novosti, Marošs Šefčovičs paziņoja, ka tikšanās laikā ar Krievijas enerģētikas ministru Aleksandru Novaku 26. jūnijā Vašingtonā viņš grasās apspriest trīs pušu darba formātu ar Ukrainu un "Ziemeļu straumi 2".

"Protams, mēs apspriedīsim "Ziemeļu straumi 2", mēs vienmēr to apspriežam," pateica viņš žurnālistiem Atlantiskās Padomes gaiteņos.

Pēc viņa sacītā, par vēl vienu pārrunu tematu kļūs "trīs pušu darba formāts ar Ukrainu". Tāpat Šefčovičs piebilda, ka plāno Vašingtonā tikties ar Ukrainas ierēdņiem.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu gāzesvada cauruļu celtniecību ar kopējo jaudu līdz 55 miljardiem kubikmetru gāzes gadā no Krievijas piekrastes caur Baltijas jūru līdz Vācijai. Jauno cauruļvadu plānots uzbūvēt blakus esošajai "Ziemeļu straumei".

Jūras gāzesvads ies cauri vairāku valstu teritoriālajām un ekskluzīvajām ekonomiskajām zonām, kuras atrodas Baltijas jūras piekrastes garumā. Viņu vidū — Krievija, Somija, Zviedrija, Dānija un Vācija.

Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija
Dāņu mediji: Krievija negrasās izspiegot Dāniju caur gāzesvadu

Jau saņemtas gāzesvada būvatļaujas no Vācijas, Zviedrijas, Somijas un pirmo — no Krievijas. Izņemot otru Krievijas atļauju, kompānijai Nord Stream 2 atlicis tāpat iegūt būvatļauju no Dānijas.

Ar projekta kritiku uzstājas atsevišķas rietumvalstis. "Ziemeļu straumes 2" pretinieku vidū ir Lietuva, Latvija un Polija. Šo valstu parlamentu vadītāji paziņoja, ka gāzesvada celtniecība ir "politisks" projekts. Arī Ukrainas un ASV varas iestādes pastāvīgi kritizē "Ziemeļu straumi 2" — Kijeva baidās pazaudēt ienākumus no Krievijas gāzes tranzīta caur tās teritoriju, savukārt Vašingtona cer īstenot savus SDG piegādes plānus Eiropā.    

Ziņu lente
0