National Interest nosaucis ASV liktenīgo kļūdu attiecībās ar Krieviju

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Pāriet pie mediju bankasKapitolijs
Kapitolijs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc aukstā kara beigām pamatus jaunai Krievijas un ASV konfrontācijai licis Savienoto Valstu prezidents Bils Klintons, raksta National Interest.

RĪGA, 24. jūnijs — Sputnik. NATO paplašināšanās uz austrumiem kļuvusi par ASV politikas "liktenīgo kļūdu" attiecībās ar Krieviju periodā pēc aukstā kara beigām, vēsta militārais analītiķis Deivs Madžumars savā rakstā izdevumā The National Interest, ziņo Sputnik Lietuva.

Pēc The National Interest eksperta domām, rietumu bloka ekspansijas politika ievērojami pasliktinājusi Maskavas un Vašingtonas attiecības.

Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgēņijs Lukjanovs padomju karavīru pārapbedīšanas ceremionijā Brāļu kapos Ropažos - Sputnik Latvija
Intervija
Krievijas vēstnieks Latvijā: ja rīt sāksies karš, es iešu karot, tā pie mums pieņemts

Savā materiālā autors atgādināja amerikāņu diplomāta Frosta Kennana teikto, kurš tiek uzskatīts par vienu no autoritatīvākajiem speciālistiem Padomju Savienības jautājumos. Jau 90. gadu sākumā viņš nosodīja ASV prezidenta Bila Klintona administrācijas lēmumu uzņemt NATO jaunus locekļus.

Kennans uzskatīja, ka NATO paplašināšanās neizbēgami "sēs naida sēklas" starp Krieviju un ASV, provocēs rietumiem naidīgu noskaņojumu Krievijas sabiedrībā un novedīs pie aukstā kara atdzimšanas.

Madžumars savā rakstā atzīmēja, ka Kennanam bijusi taisnība.

"Baltajam namam izdevās paplašināt NATO, taču neizdevās integrēt Krieviju jaunajā transatlantiskās drošības struktūrā," — atzīmēja NI autors.

Генеральный секретарь Организации Объединённых Наций (ООН) Антониу Гутерреш - Sputnik Latvija
ANO ģenerālsekretārs paziņojis par aukstā kara sākumu

Eksperts atgādināja, ka, pēc rietumvalstu līderu domām, Krievijas attieksme pret viņiem būs labvēlīga, taču tā uz ASV un ES darbībām skatījās pavisam no cita viedokļa, pateicoties savam "reālistiskajam pasaules uzskatam". Krievija saskatīja draudus NATO paplašināšanās plānos 1999. gadā, kad Rietumi sāka intervenci Kosovā.

Tātad pamatus konfrontācijai ar Maskavu licis Bils Klintons, bet Džordžs Bušs, jaunākais to vēl padziļinājis, raksta NI autors.

Raksts pilnā apjomā publicēts portālā InoSMI.    

Ziņu lente
0