Politika

Turcijā norisinās prezidenta un parlamenta vēlēšanas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prezidenta vēlēšanu cīņas favorīts ir Redžips Erdogans. Spriežot pēc neseno socioloģisko aptauju rezultātiem, viņš saņems 47-48% balsu.

RĪGA, 24. jūnijs — Sputnik. Turcijā šodien atvērušies vēlēšanu iecirkņi balsošanai pirmstermiņa prezidenta un parlamenta vēlēšanās, vēsta RIA Novosti.

Vēlēšanu lapās iekļauts pašreizējais Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans (no valdošās Taisnības un attīstības partijas), Muharems Indže (no galvenās opozīcijas Tautas republikāņu partijas), Selahatins Demirtašs (no kurdiem labvēlīgi noskaņotās Tautu demokrātijas partijas), Merals Akšeners (no Labās partijas), Temels Karamollaoglu (no Laimes partijas) un Dogu Perinčeks (no partijas "Dzimtene"). Vienlaikus notiek arī parlamenta vēlēšanas.

Turcijas raķešu sistēmas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Turcija izmēģinājusi savas pirmās ballistiskās raķetes

Valstī balsstiesīgi ir 56,3 miljoni vēlētāju. Vēlēšanu iecirkņi būs atvērti līdz plkst. 17:00. Ap 1,5 miljoni turku vēlētāju nobalsoja iepriekš vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs.

Prezidenta vēlēšanu cīņas favorīts ir Erdogans. Spriežot pēc neseno socioloģisko aptauju rezultātiem, viņš saņems 47-48% balsu un iekļūs otrajā kārtā, turklāt atsevišķās aptaujās viņam atdoti vairāk kā 50% balsu un prognozēta uzvara jau pirmajā kārtā.

Otrās kārtas gadījumā par Erdogana pretinieku, acīmredzot, kļūs Indže, kurš iepriekš būdams parlamenta opozīcijas deputāts un maz zināms vēlētāju vidū, sarīkoja veiksmīgu kampaņu: viņam izdevies apvienot Turcijas līdera pretiniekus un sasniegt aptuveni 30% reitingu, maksimālo viņa partijai pēdējo 40 gadu laikā.

Reālas iespējas iegūt vietas parlamentā ir Tautas aliansei, kuras sastāvā ietilpst Taisnības un attīstības partija un Nacionālās kustības partija, kā arī opozīcijas Tautas republikāņu partijas, Labās partijas un Laimes partijas Nacionālajai aliansei, kuras, spriežot pēc pēdējo aptauju datiem, varētu iegūt attiecīgi 48% un 40%. Turklāt parlamentā, pārvarot 10% barjeru, varētu iekļūt Tautu demokrātijas partija. Kopumā pirmstermiņa vēlēšanās atļauts piedalīties deviņām politiskajām partijām.    

Ziņu lente
0