Makrons vēlas, lai franču valoda kļūtu par ES pamatvalodu

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Франции Эммануэль Макрон
Президент Франции Эммануэль Макрон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Brexit angļu valoda būs oficiālā tikai 1,2% ES iedzīvotāju, un Francijas prezidents Emanuels Makrons vēlas panākt, lai par Eiropas Savienības pamatvalodu kļūtu franču valoda.

RĪGA, 16. jūnijs — Sputnik. Francijas prezidents Emanuels Makrons vēlas panākt, lai par Eiropas Savienības pamatvalodu atkal kļūtu franču valoda, vēsta avīze Wall Street Journal.

Здание Рижского автовокзала - Sputnik Latvija
VVC: autobusa maršrutam jābūt latviešu valodā, lai arī tas ir starptautisks reiss

Eiropas Savienības pamatvaloda ir angļu valoda. Vairāk nekā 80% dokumentu tiek sastādīti angļu valodā, bet franču un vācu valodās – tikai 5% un 2% dokumentācijas attiecīgi. Vairāk nekā 80% bērnu ES sākumskolās un vairāk nekā 95% vidusskolās apgūst angļu valodu kā pirmo svešvalodu.

Patlaban angļu valoda ir oficiālā 12,8% Eiropas Savienības iedzīvotāju, taču pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES tā būs tikai otrā oficiālā valoda divās valstīs – Īrijā un Maltā, kur dzīvo tikai 1,2% ES iedzīvotāju, vēsta izdevums. Tāpēc Francijas prezidents apņēmies pēc Brexit panākt franču valodas atgriešanos Eiropas Savienības pamatvalodas pozīcijā, kura tai piederēja pirms Lielbritānijas iestāšanās ES 1973. gadā.

"Iespējams, angļu valoda nekad nav bijusi tik ietekmīga Briselē, kā pārrunās par Brexit. Taču šī dominance nav neizbēgama," – izdevums citēja Makrona teikto.

Zviedrijas karogs - Sputnik Latvija
Vēsturisks pavērsiens Zviedrijā: arābu valoda kļuvusi par otru izplatītāko valodu valstī

Francijas valsts vadītājs pauda nodomu "izstrādāt virkni noteikumu", lai "franču valoda būtu tā, ar kuras iespēju būs iespējams gūt piekļuvi plašām iespējām". Viņš ierosina franču valodas mācību stundu skaita palielināšanu Eiropas ierēdņiem, kā arī par franču valodas skolu starptautiskā tīkla paplašināšanu. Francijas vēstnieks ES Filips Leglīzs-Kosta jau atbalstījis prezidenta iniciatīvu – aprīlī viņš atteicās piedalīties apspriedē par budžetu tādēļ, ka tikšanās aizritēja angļu valodā.

Arī Eiropas organizācijās virkne ierēdņu atbalsta ES pamatvalodas statusa piešķiršanu franču valodai. Piemēram, Luksemburgā dzimušais Eiropas Komisijas vadītājs Žans-Klods Junkers pārsvarā nāk klajā ar paziņojumiem franču un vācu valodās, kā arī nesaskata iemeslus, kuru dēļ "Šekspīra valodu vajadzētu stādīt augstāk nekā Voltēra valodu".

Ziņu lente
0