Krievijas vēstniecība aicināja ASV atklāt informāciju par vielu "Novičok"

© REUTERS / James Lawler DugganKrievijas vēstniecība
Krievijas vēstniecība - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Atklājiet datus par "Novičok" vielu! Iznīciniet savus ķīmisko ieroču krājumus!" - aicina Krievijas vēstniecībā.

RĪGA, 15. jūnijs — Sputnik. Krievijas vēstniecība ASV aicinājusi amerikāņu varas iestādes atslepenot datus par indīgo kaujas vielu "Novičok" un iznīcināt savus ķīmisko ieroču krājumus, kā arī atgādināja Valsts departamentam par ķīmisko uzbrukumu inscenējumiem Sīrijā.

Iepriekš ASV vairākkārt mainījusi savus ķīmisko ieroču likvidācijas termiņus, ko sākotnēji apņēmās izdarīt vēl līdz 2007. gadam. Tagad amerikāņu varas iestādes sola likvidēt krājumus līdz 2023. gadam. Turklāt Krievijā laika posmā no 2002. līdz 2017. gadam tika iznīcināti aptuveni 40 tūkstoši tonnu ķīmisko ieroču.

"Pat Valsts departamenta preses sekretārs nevarēs noliegt provokācijas ar ķīmiskajiem ieročiem Sīrijā pēc šāda scenārija. Ļaujiet jums atgādināt par inscenētā "uzbrukuma" Dumā skaļo atmaskošanu," — teikts Krievijas diplomātiskas misijas paziņojumā Twitter.

​Tāpat ziņojumā tika publicēti aģentūras Sputnik YouTube video kanāla ieraksti, kuros divi sīrieši pastāstīja par inscenētu ķīmisko uzbrukumu.

"Atklājiet datus par "Novičok" vielu! Iznīciniet savus ķīmisko ieroču krājumus!" — aicina Krievijas vēstniecībā.

Ceturtdien ASV pārstāve Hetere Nauerta atspēkojusi provokācijas sagatavošanu Sīrijā, kaut gan iepriekš tika iesniegti pierādījumi par ķīmiskā uzbrukuma inscenējumu Dumas pilsētā Sīrijā. Valsts departamenta pārstāve paziņoja, ka ASV ievēro Ķīmisko ieroču aizlieguma konvenciju.

​Iepriekš Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis ģenerālmajors Igors Konašenkovs paziņojis, ka " Brīvā Sīrijas armija" (BSA) un ASV speciālās vienības gatavo provokāciju ar indīgo vielu izmantošanu Deir ez Zoras provincē.

Pēc provokācijas ar ķīmisko vielu, nesagaidot ĶIAO ekspertu slēdzienu, ASV, Lielbritānija un Francija apsūdzēja Damasku par ķīmisko ieroču pielietošanu Dumas pilsētā un 14. aprīļa rītā sāka raķešu apšaudi pa Sīrijas valdības objektiem, kuros, viņuprāt, ražoti ķīmiskie ieroči.

Lielbritānija - Sputnik Latvija
Migla izklīst: Krievija trīskārt pieķērusi Londonu melos

Krievijas prezidents Vladimirs Putins nosauca apšaudes par agresijas aktu pret suverēnu valsti, turklāt nedz Krievijas militārie eksperti, nedz vietējie iedzīvotāji nav apstiprinājuši ķīmiskā uzbrukuma faktu, kas kļuva par apšaudes ieganstu. Sīrijas varas iestādes vairākkārt apgalvoja, ka nelieto ķīmiskos ieroču ne pret civiliedzīvotājiem, ne teroristiem, un ķīmisko vielu arsenāla izvešanu no valsts kontrolēja ĶIAO pārstāvji.

Nosaukums "Novičoks" kļuva populārs pēc incidenta Lielbritānijas pilsētā Solsberija, kur bijušo GIP pulkvedi Sergeju Skripaļu un viņa meitu Jūliju atrada bezsamaņā. Lielbritānijā apgalvo, ka viņi saindēti ar vielu, kura esot izstrādāta padomju programmas "Novičok" ietvaros, savukārt ar incidentu ir saistīta Maskava.

Krievija to kategoriski noliedz un sauc apsūdzības par "nepamatotu provokāciju". ĀM vairākkārt aicinājusi veikt savstarpēju notikuma izmeklēšanu, taču Apvienotās Karalistes varas iestādes atbildēja ar atteikumu.

Vēlāk izrādījās, ka indīga kaujas viela ar šādu nosaukumu bija pazīstama daudzu valstu speciālistiem, tai skaitā ASV.    

Ziņu lente
0