Tiesa arestē Gazprom Holandes aktīvus Naftogaz paredzētās summas izmaksāšanai

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasNaftogaz
Naftogaz - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sešas no septiņām Gazprom meitas kompānijām Nīderlandē atteikušās sadarboties ar tiesu izpildītājiem.

RĪGA, 5. jūnijs — Sputnik. Tiesa arestējusi Gazprom Holandes aktīvus, lai izmaksātu Naftogaz Stokholmas arbitrāžas piespriestās summas, tāpat tiesu izpildītāji veic darbības, lai iesaldētu Gazprom daļas Nord Stream AG un Nord Stream 2 AG, teikts Naftogaz paziņojumā.

"Pagājušajā nedēļā NAK Ukrainas Naftogaz iesniedza prasību par PAS Gazprom daļu arestu tās Holandes meitas kompānijās un Gazprom meitas uzņēmumu parādiem. Prasības tiek iesniegtas, lai nodrošinātu tiesības saņemt no Krievijas monopola 2,6 miljardus dolāru saskaņā ar Stokholmas arbitrāžas lēmumu, kurš tika pieņemts 2018. gada februārī," paziņoja Naftogaz.

Ziemeļu straume - Sputnik Latvija
ES tiesa noraidījusi Naftogaz prasību pret Eirokomisiju sakarā ar Opal gāzesvadu

"Holandes tiesa apmierināja šīs prasības, taču sešas no septiņām Gazprom meitas kompānijām Holandē atteicās sadarboties ar tiesu izpildītājiem. Taču tas viss nekādā veidā neietekmēs arestu," teikts paziņojumā.

Tiesu izpildītāji tāpat "veic darbības", lai iesaldētu Gazprom daļas Nord Stream AG un Nord Stream 2 AG, atzīmēja Naftogaz.

"Naftogaz izmantos visus pieejamos likumīgos līdzekļus un instrumentus, lai panāktu lēmuma izpildi un saņemtu no Gazprom piespriesto summu," paziņoja Naftogaz valdes priekšsēdētājs Andrejs Koboļevs.

Stokholmas arbitrāža decembrī un februārī paziņoja lēmumus Gazprom un Naftogaz strīdos attiecībā uz gāzes piegādes un tranzīta līgumiem, liekot beigās Krievijas kompānijai izmaksāt Ukrainas kompānijai 2,56 miljardus dolāru. Martā Gazprom apstrīdēja šos lēmumus Zviedrijas tiesā, savukārt maijā pieprasīja tranzīta līguma lēmuma pilnu atcelšanu.

Krievijas kompānija konstatēja, ka ievērojamu daļu Stokholmas arbitrāžas lēmuma prasībā pret Naftogaz sakarā ar tranzīta līgumu nav uzrakstījis arbitrs, bet gan cita persona, un iesniedza Zviedrijas tiesā iesniegumu par tiesas lēmuma pilnu atcelšanu gāzes tranzīta strīdā.

Ventilis gāzes sadales stacijā - Sputnik Latvija
Ukraina arestē "Gazprom": nav ko zaudēt

"Gazprom nosūtīja Sveas apgabala apelācijas tiesai iesniegumu par pilnu Stokholmas arbitrāžas lēmuma atcelšanu strīdā starp Gazprom un Ukrainas Naftogaz par tranzīta līgumu," teikts kompānijas paziņojumā.

Lēmuma teksta papildus izpēte ar pasaulē atzīta lingvistikas eksperta piesaistīšanu parādīja, ka ievērojamu daļu arbitrāžas lēmuma nav rakstījuši arbitri, bet gan cita persona. Lingvista slēdziens par arbitrāžas lēmuma par tranzītu autoru ir jauns pierādījums nopietniem pārkāpumiem Zviedrijas likumā un Stokholmas pilsētas Tirdzniecības kameras arbitrāžas reglamentā, izskatot šo lietu, kas sniedz pamatu tā pilnai atcelšanai, uzskata kompānijas pārstāvji.

Trešdien, 30. maijā, Ukrainas Naftogaz sāka 2,56 miljardu dolāru piedziņu no Gazprom akcijām Nord Stream AG un Nord Stream 2 AG akcijām Šveicē.    

Ziņu lente
0