Aizliegtā Krima

© Пресс-служба Банка России / Pāriet pie mediju bankasБанк России начал выпуск монет, посвященных вхождению в состав РФ республики Крым
Банк России начал выпуск монет, посвященных вхождению в состав РФ республики Крым - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainā aizliegta Krievijas banknote un monēta ar Krimas attēliem.

RĪGA, 2. jūnijs – Sputnik. Ukrainas bankām aizliegts pieņemt ieskaitīšanai kontā un valūtas maiņai jauno Krievijas banknoti un monētu ar Krimas attēliem, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz portālu UBR.ua.

Banknote ar nominālvērtību 100 rubļi tika izlaista par godu Pasaules čempionātam futbolā. Banknotes reversā attēlota Krievijas teritorija ar Krimu. Trīs rubļu monētā arī attēlota pussalas teritorija. Monēta nonāca apritē jau 15. martā.

Pērnā gada oktobrī Krievijas Banka izlaida apgrozībā jaunas 200 un 2 tūkstošu rubļu banknotes. Uz 200 rubļu banknotes attēlota Krimas teritorija – piemineklis nogrimušajiem kuģiem Sevastopolē un Tavrijas Hersonēsas muzejrezervāts. Ukrainas Nacionālā banka aizliedza valstī veikt operācijas ar Krievijas banknotēm un monētām, kurās attēloti Krimas skati.

Latvija sūdzas

Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) biedrs un valdes loceklis Raimonds Lejnieks-Puķe vērsies Eiropas Centrālajā bankā un citās ES organizācijās ar aicinājumu aizliegt Eiropas Savienības teritorijā Krievijas 200 rubļu banknotes apgrozību, kurā attēloti Sevastopoles skati. Tomēr viņa iniciatīva netika atbalstīta.

Latvijas valūtas maiņas kompānijā Marika komentējis, ka jaunā banknote tiešām izraisīja kārtējo histērijas vilni latviešu nacionālistu vidū, kuri visā cenšas saskatīt nacionālas drošības draudus no Krievijas puses.

"Tā ir kaut kāda paranoja. Situācija Latvijā sāk līdzināties tam, kas notiek Ukrainā, kur tiek meklēts absolūti viss, kas kaut kādā veidā saistīts ar Krieviju un var tikt aizliegts. Šobrīd par mērķi kļuvušas Krievijas naudaszīmes. Mēs neredzam iemeslu atteikt Krievijas tūristiem un citiem cilvēkiem oficiālo naudas līdzekļu maiņā," — atzīmēja kompānijas preses dienestā.

Igaunija klusē

Igaunijas Bankā pa telefonu paziņoja, ka viņi nekomentē citu valstu centrālo banku rīcību. To pašu atbildēja Luminor banka.

Презентация новых банкнот Банка России номиналом 200 и 2000 рублей - Sputnik Latvija
Latvijā pieņems apmaksai 200 rubļu banknotes ar Sevastopoles simboliem

Telefonsarunā Eiropas Savienības lietu komisijas loceklis Marko Mihkelsons paziņoja, ka tā ir jebkuras valsts personīgā lieta, kādus simbolus drukāt uz banknotēm, un te Krievija parādīja to, kā viņa attiecas pret pasaules sabiedrības viedokli. Tiesa, viņam bija grūti rekomendēt, kā Igaunijas finanšu iestādēm ir jāattiecas pret Krimas rubļiem.

Vienīgo apzināto atbildi šajā sakarā atsūtīja valūtas maiņas uzņēmums Tavid.

"Ja nauda ir īsta, tad mēs to pērkam un pārdodam. Mēs nevaram divējādi attiekties pret to attēlu dēļ uz tiem. Ja runa ir par parastu naudu, tad mēs ar to tā arī rīkojamies. Diemžēl kameras priekšā mēs jums nevaram sniegt atbildi, visas atbildīgās personas ir izbraukumos," — uzrakstīja savā atbildē Tavid padomes loceklis Mejelis Atonens.

Ziņu lente
0