Gulbis, vēzis un līdaka: NATO nav vienotības "Ziemeļu straumes 2" jautājumā

© Sputnik / Sergey MelkonovNATO
NATO - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs atzina, ka alianses valstis nevar nonākt pie vienotas pozīcijas jautājumā par gāzesvada "Ziemeļu straume 2" celtniecības projekta.

RĪGA, 30. maijs — Sputnik. Varšavā noslēgusies NATO Parlamentārās asamblejas (NATO PA) pavasara sesija, kurā piedalījās arī Jenss Stoltenbergs, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti. NATO ģenerālsekretārs atzina: "Par "Ziemeļu straumi 2" NATO locekļiem ir dažādi viedokļi. Daži stingri iebilst, citi pauž viedokli par to, ka tas ir komerciāls projekts.

NATO organizācijas pamatā ir vienprātība, un viedoklis ir jāizsaka visu locekļu vārdā.

"Ar "Ziemeļu straumi 2" tas būs sarežģīti, jo mēs nesaskatām vienprātību par to dalībvalstu vidū," — piebilda Stoltenbergs.

Pie tam NATO ģenerālsekretārs uzsvēra, ka tas drīzāk ir ES dalībvalstu, nevis  Ziemeļatlantijas alianses jautājums. "Taču es piekrītu tam, ka mums ir jāizskata Eiropas energodrošības jautājumi," — atzīmēja Stoltenbergs.

Gāzes ieguves uzņēmums - Sputnik Latvija
Latvija samaksās Polijai 30 miljonus eiro, lai tā "padzenātu" Gazprom gāzi

Iepriekš vēstīts, ka gāzesvada būvniecības projektu rietumvalstis uzsver dažādi. Lielākā daļa ES valstu atbalsta lēmumu piešķirt ES mandātu pārrunām ar KF par gāzesvada "Ziemeļu straume 2" celtniecības projektu, paziņoja eirokomisārs enerģētikas un klimata jautājumos Migels Ariass Kanjete. EK vērsās pie savienības valstīm ar lūgumu piešķirt mandātu sarunām ar Krieviju par "Ziemeļu straumi 2". Saskaņā ar ES noteikumiem Eiropas Komisijai pietiek ar 16 pašreizējo dalībvalstu piekrišanu, kurās dzīvo vismaz 65% ES pilsoņu, lai saņemt pilnvaras pārrunām ar "Gazprom".

"Pašreiz tikai neliels skaits ES valstu (iebilst — red.) pret mandātu dažādu iemeslu dēļ: tās uzskata to par nevajadzīgu vai tāpēc, ka uzskata (EK piedāvājumu) par nepietiekami ambiciozu," — precizēja eirokomisārs, taču konkrētus pārstāvjus nenosauca. Vācijas kanclere Angela Merkele atklāti bauda, ka neuzskata par vajadzīgu īpašu mandātu ES pārrunām par gāzesvadu "Ziemeļu straume 2".

"Ziemeļu straumes 2" ietvaros paredzēta divu gāzes vadu izbūve no Krievijas piekrastes pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai. Tā kopējā jauda plānota 55 miljardu kubikmetru gāzes apjomā. Jauno cauruļvadu plānots būvēt līdzās pašreizējai "Ziemeļu straumei".    

Ziņu lente
0