Jūlijas Skripaļas paziņojums radījis jautājumus Krievijā

© © AP Photo / Yulia Skripal/FacebookЮлия Скрипаль
Юлия Скрипаль - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas valdība vēl joprojām nav devusi iespēju Krievijas vēstniecības darbiniekiem tikties ar Krievijas pilsoni Jūliju Skripaļu, un video ieraksts ar viņas paziņojumu, iespējams, ir inscenēts.

RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Krievijas diplomāti komentēja publiskoto Jūlijas Skripaļas paziņojuma video ierakstu. Pēc viņu domām, rodas jautājumi par sievietes uzturēšanās apstākļiem, vēsta RIA Novosti.

Официальный представитель министерства иностранных дел РФ Мария Захарова - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM: Maskavai ir tiesības sarunāties ar Skripaļu

Aģentūrai Reuters paredzētajā videoierakstā Skripaļa teica, ka plāno atgriezties Krievijā. Viņa pieminēja arī Krievijas vēstniecības piedāvāto palīdzību, taču norādīja, ka patlaban nevēloties to izmantot.

Turklāt Jūlija Skripaļa sniegusi aģentūrai rakstiskus paziņojumus krievu un angļu valodā.

Krievijas vēstniecības Lielbritānijā pārstāvis paskaidroja RIA Novosti, ka redzams: Skripaļa nolasījusi iepriekš sagatavotu tekstu. Pie tam, spriežot pēc vairākām frāzēm, teksts ir tulkots no angļu valodas, un oriģinālu rakstījis cilvēks, kam tā ir dzimtā valoda.

"Jūlijas publicētās pašrocīgās vēstules divās valodās šo iespaidu apstiprina," – teica diplomāts.

Diplomātiskās misijas pārstāvis piebilda, ka, neskatoties uz cieņu pret Jūlijas privāto dzīvi un vēlmi parūpēties par viņas drošību, konsulārās konvencijas liek Lielbritānijai sniegt iespēju Krievijai aprunāties ar Jūliju Skripaļu. Viņš uzsvēra, ka tas nepieciešams, lai "pārliecinātos, vai viņa netiek aizturēta pret viņas gribu un nesniedz informāciju spiediena rezultātā." Pretējā gadījumā diplomātiem ir pamats domāt, ka Skripaļa nav brīva.

Viņš piebilda, ka diplomāti priecājās par iespēju ieraudzīt Jūliju Skripaļu, turklāt viņas nolasītajā paziņojumā bija daudz jaunas informācijas.

Arī Krievijas Valsts domes Starptautisko lietu komitejas vadītājs Leonīds Sluckis uzskata, ka video ieraksts, iespējams, ir inscenēts. Pēc viņa domām, ieraksta mērķis ir slēpt patiesību par incidentu Solsberijā.

"Tāpēc Krievijas diplomātiskās misijas prasība par tikšanos ar Jūliju ir taisnīga un pamatota. Valsts domes deputāti sekos tālākajai situācijai," – uzskata Sluckis.

Viņš piebilda, ka Jūlijas paziņojums rada virkni jautājumu par viņas uzturēšanās apstākļiem, vārdu patiesīgumu un nodomiem.

"Lielbritānijas valdība vēl joprojām nav devusi piekļuvi Krievijas konsulārajiem darbiniekiem un vēstniecības darbiniekiem, lai pārliecinātos, vai Krievijas pilsone ir drošībā un nesniedz informāciju piespiedu kārtā," – uzsvēra diplomāts.

Noslēgumā Sluckis piezīmēja, ka Krievija priecājas, redzot Jūliju dzīvu, un ir gatava sniegt atbalstu viņas mājupceļam.

Ziņu lente
0