Četri sankciju gadi vējā: Merkele apmeklēs Putinu

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин и канцлер Германии Ангела Меркель
Президент РФ Владимир Путин и канцлер Германии Ангела Меркель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijas kanclere Angela Merkele 18. maijā apmeklēs Sočus un tiksies ar Vladimiru Putinu. Vizīte sabalsojas ar aicinājumiem Vācijā veidot dialogu ar Krieviju un atcelt sankcijas.

RĪGA, 8. maijs — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins 18. maijā Sočos uzņems Vācijas kancleri Angelu Merkeli, kura ieradīsies darba vizītē, pastāstīja Krievijas prezidenta palīgs Jurijs Ušakovs. Iespējamās sarunas tēmas: situācija Ukrainā, kā arī Krievijas un Vācijas ekonomiskā sadarbība, tostarp – projekta "Ziemeļu straume 2" īstenošana.

Merkele atbrauks pie mums

Vācijas un ES karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vācijā pret Krieviju vērstās sankcijas salīdzināja ar "beigtu zirgu"

"Merkele atbrauks pie mums," — žurnālistiem pastāstīja Jurijs Ušakovs un precizēja, ka politiķes vizīte gaidāma 18. maijā.

Vācijas Ministru kabinets apstiprināja kancleres Angelas Merkeles vizīti Sočos 18. maijā.

"Federālās valdības oficiālā pārstāvja vietniece Ulrika Demmera valdības brīfingā nupat apstiprināja, ka brauciens uz Sočiem notiks 18. maijā. Pārējā informācija no mūsu puses tiks publicēta vēlāk," – teikts ziņojumā, kas tika saņemts, atbildot uz aģentūras RIA Novosti jautājumu.

Ukraina, gāze, tranzīts

Vladimira Putina un Angelas Merkeles gaidāmo pārrunu dienas kārtība netiek izpausta, taču var pieņemt, ka puses apspriedīs tradicionālās tēmas: situāciju Ukrainā, ekonomisko sadarbību, gāzesvada "Ziemeļu straume 2" celtniecību un jautājumu par Krievijas gāzes tranzīta saglabāšanu caur Ukrainas teritoriju pēc projekta realizācijas. Pirms vizītes Sočos Merkele tiksies ar Petro Porošenko. Ukrainas prezidents 9.-10. maijā apmeklēs Vāciju, kur tiksies ne tikai Angelu Merkeli, bet arī ar Eiropas padomes priekšsēdētāju Donaldu Tusku un Francijas prezidentu Emanuelu Makronu. Pats Porošenko izteicās, ka pārrunās cer apspriest jautājumu par ANO miernešu misijas izvēršanu Donbasā.

Noskaņojums Vācijā

Vācijas valdība cenšas atrast pareizo toni sarunām ar Krieviju. Daudzi politiķi uzskata par nepieciešamu pievērsties dialoga attīstībai un izvairīties no konfrontācijas, vēsta InoTV.

Piemēram, Kristīgo demokrātu savienības pārstāvis, Bundestāga Ārpolitikas komitejas priekšsēdētājs Norberts Rotgens iesaka kolēģiem nesaasināt toni dialogā ar Maskavu. "Nevajag bez vajadzības sarežģīt dialogu ar Krieviju," – uzsvēra Rotgens sarunā ar izdevuma žurnālistiem. – Viss jau tāpat ir pietiekami nopietni, mums ir jāatsakās no vārdiskās konfrontācijas."

Savukārt Mēklenburgas-Priekšpomerānijas zemes premjerministre Manuela Švēziga paskaidroja, ka dialogu ar Krieviju un sankciju atcelšanu atbalsta lielākā daļa Vācijas iedzīvotāju.

"Es uzskatu, ka Vācija un Krievija ir ieinteresētas panākt savstarpējo sankciju atcelšanu," – paziņoja politiķe. Šim nolūkam avām pusēm ir jāsatuvinās, taču arī Krievijai jāiegulda "sava artava"," – viņa piebilda. "Pēc četrus gadus ilgām savstarpējām ekonomiskajām sankcijām mēs konstatējam, ka tās nav sasniegušas savu mērķi," – uzsvēra Švēziga. Mēklenburgā-Priekšpomerānijā sankcijas pārsvarā skar lauksaimniecību, un "zemniekiem nevar teikt, ka situācija ir uzlabojusies, jo viņi nevar pārdot savu sieru."

Austrumvācijā Švēziga tiecas panākt vienprātību ar citu partiju pārstāvjiem jautājumā par sankcijām, kas vērstas pret Krieviju. "Piemēram, man piekrīt mans kolēģis Rainers Hazelofs no Saksijas-Anhaltes. Arī viņš vēlas savstarpējo sankciju atcelšanu. Sadarbība ekonomikā ir labāka nekā izolācija," – atzīmēja premjere. Nākotnē Mēklenburgas-Priekšpomerānijas zeme apņēmusies no jauna veidot attiecības ar Ļeņingradas apgabalu un Sanktpēterburgu. Švēziga norādīja, ka daudzi federālās zemes iedzīvotāji "vēlas, lai Vācija veidotu tiltu ar Krieviju, uzņemtos vidutāja lomu konfliktos". Politiķe piebilda, ka dialogu ar Maskavu vēlas ne tikai austrumvācieši, bet arī "lielākā daļa iedzīvotāju visā Vācijā".

Ziņu lente
0