Politika

Migla izklīst: Krievija trīskārt pieķērusi Londonu melos

© Sputnik / Алексей Филиппов / Pāriet pie mediju bankasLielbritānija
Lielbritānija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas valdība vairākkārt melojusi visai pasaulei par Sergeja un Jūlijas Skripaļu saindēšanu, norādīja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova. Pēc viņas domām, viss slēptais reiz nāk dienas gaismā.

RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova savā lapā Facebook pastāstīja par trim Lielbritānijas valdības melu faktiem "Skripaļu lietā". Viņa piezīmēja, ka "migla izklīst, un Terēzas Mejas valdības daudzie meli ir redzami aizvien skaidrāk", vēsta Sputnik Igaunija.

Terēzas Mejas valdības pirmos melus par to, ka britu eksperti identificējuši valsti, kurā izgatavotas ķīmiskās vielas, ar kurām it kā esot saindēti Skripaļi, oficiāli noliedza paši britu eksperti — Portondaunas laboratorijas vadītājs, atgādināja Zaharova.

Глава МИД РФ С.Лавров, архивное фото - Sputnik Latvija
Sergejs Lavrovs: nevajag uzskatīt mūs par "jaunuļiem"

Terēzas Mejas valdības otrie meli izskanēja par to, ka Maskavai esot bijis motīvs uzbrukumam Skripaļiem sakarā ar Krievijas "vēsturiski slikto uzvedību". Tos apgāza Krievija, minot faktus, kuri liecina par starptautisko tiesību, ētikas un morāles normu pārkāpumiem, ko pieļāvusi Lielbritānija, lai sasniegtu pati savas "nacionālās intereses", turklāt uzskaitot vairākus acīmredzamus Londonai izdevīgus minētās provokācijas motīvus.

Terēzas Mejas valdības trešos melus par to, ka "Novičok" (kā Rietumos nosaukta viela A234) esot ražota tikai Krievijā, apgāza Čehijas prezidents Milošs Zēmans, kurš apstiprināja, ka indīgā viela izstrādāta arī viņa valstī.

"Tāpat notiks arī ar pārējiem Londonas meliem," — piezīmēja Zaharova.

Vēlāk  savā brīfingā Zaharova pauda cerību par to, ka Londona spēs samierināties ar faktu par to, ka "Novičok" ražots Čehijā.

Парадемик неподалеку от места, где были найдены Сергей Скрипаль и его дочь в Солсбери - Sputnik Latvija
A234 autors pastāstījis, kādi muļķi ir Skripaļa saindēšanas organizatori

Iepriekš Sputnik Igaunija vēstīja par Čehijas prezidenta sniegto informāciju par to, ka "Novičok" izgatavots un testēts 2017. gada novembrī Aizsardzības ministrijas zinātniski pētnieciskajā institūtā Brno pilsētā. Pēc tam indīgā viela esot iznīcināta. "Tā būtu liekulība — izlikties, ka nekas tamlīdzīgs nav noticis," — atzīmēja Milošs Zēmans.

Zaharova pastāstīja, ka šajā jautājumā Krievija vērsusies NATO ar jautājumu, kas fiksējis indīgās vielas iznīcināšanu un vai šis process atbilstoši dokumentēts. "Šodien tika uzdoti (..) jautājumi, piemēram, NATO. Un uz tiem ir jāatbild," — savā brīfingā 4. maijā uzsvēra Zaharova.

Viņa piezīmēja, ka Maskava gaida arī oficiālu NATO atbildi uz jautājumu par to, kādas alianses dalībvalstis, izņemot Čehiju, nodarbojušās vai nodarbojas ar "Novičok" tipa vielu pētījumiem.

Pamatīgi pārspīlēta doza

Tajā pašā dienā kļuva zināms, ka Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) eksperti noteikuši aptuveno vielas devu, ar kuru saindēti Skripaļi.

Pēc ekspertu domām, tā esot sastādījusi 50-100 gramus.

OPCW vadītājs Ahmets Uzumdžu pavēstīja, ka indīgā viela, piespējams, izmantota aerosola vai šķidruma veidā, taču ar papildu pasākumu pielietojumu. Viņš piezīmēja, ka inde tiks iekļauta ķīmisko ieroču sarakstā, kam sekos OPCW speciālisti.

Полицейские в оцепленной зоне,  Солсбери - Sputnik Latvija
Times: Londona sarēķinājusi neirotoksīna izgatavošanas vietu

Viens no padomju ķīmisko ieroču izstrādātājiem, zinātnieks Leonīds Rings komentēja OPCW ekspertu sniegto informāciju par vielas daudzumu, ar kādu saindēti Skripaļi. Viņš norādīja: ja patiešām izmantota kaujas viela A234, kas ar Mirzajanova vieglo roku nodēvēta par "Novičok", 50-100 grami vielas varētu pilnībā iznīcināt visu Solsberiju.

"Tas ir ārprāts. No tāda daudzuma izmirtu visa Solsberija. Tas ir kaujā pielietojams apjoms. Nezinu, cik daudzus cilvēkus varētu nogalināt ar tādu daudzumu," — uzsvēra Rings. Eksperts secināja, ka šādi apgalvojumi liek apšaubīt, vai Skripaļu saindēšanai patiešām izmantota tāda ķīmiskā viela.    

Ziņu lente
0