Mediji atgādināja par ASV iznīcinātāja F-35 izcelšanos Padomju Savienībā

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Pāriet pie mediju bankasИстребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II, архивное фото
Истребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mūsdienu F-35 dzinēju izstrādāšana kļuva iespējama tikai pēc tam, kad tika saņemta informācija par PSRS kontruēto lidmašīnu Jak-141.

RĪGA, 30. aprīlis – Sputnik. Grūti pamanāmo piektās paaudzes iznīcinātāju-bumbvedēju Lockheed Martin F-35 Lightning II saime cēlusies Padomju Savienībā, atgādina raksta autors ASV portālā Task and Purpose.

Karavīrs gaisa mērķu neitralizācijas mācībās - Sputnik Latvija
Krievijā izstrādāti ieroči, kas "padara trakus" bezpilota lidaparātus

Izstrādāt F-35 bija iespējams tikai pēc "dzelzs aizkara" krišanas. 1991. gadā Lockheed un Jakovļeva Izmēģinājumu un konstruktoru birojs parakstīja vienošanos par sadarbību. Līgums ļāva amerikāņu kompānijai saņemt vertikālās pacelšanās un nosēšanās lidmašīnas Jak-141 izmēģinājumu datus, kuriem padomju konstruktori veltīja ilgus gadus, norāda portāls, kurā publicēto rakstu pārpublicējis Sputnik Lietuva.

Pēc raksta autora domām, tā bija vitāli svarīga informācija, bez kuras nebija iespējams sākt darbu pie moderno F-35 dzinējiem.

F-35 konstrukcija nav modelēta pēc Jak-141 parauga. Lidmašīnām ir dažādi aerodinamiskie profili un sistēmas, tāpēc amerikāņu konstrukciju nav iespējams uzskatīt par padomju lidmašīnas "tiešo mantinieku". Taču padomju vertikālās pacelšanās un nosēšanās lidmašīnas projektā saņemtie dati tika izmantoti, lai izstrādātu F-35 Joint Strike Fighter.

"Tātad, kaut vai daļēji par savu pastāvēšanu F-35 var pateikties padomju laikmeta bruņojuma programmai," – vēsta raksta autors.

Штаб-квартира Министерства обороны США - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas hiperskaņas ieroči un Pentagona kosmiskais uzbudinājums

Jak-141 – daudzfunkcionāla virsskaņas vertikālās pacelšanās un nosēšanās klāja lidmašīna, ko izstrādājis Jakovļeva Izmēģinājumu un konstruktoru birojs. Tika izstrādāta aviācijas bāzes vienību aizsardzībai, manevru tuvcīņai un tālās distances cīņai, kā arī uzbrukumiem sauszemes un virsūdens mērķiem. Lidaparāts netika pieņemts bruņojumā – pēc PSRS sabrukuma projekts tika slēgts.

F-35 Lightning II — daudzfunkcionālo piektās paaudzes iznīcinātāju-bumbvedēju saime, ko izstrādāja ASV kompānija Lockheed Martin. Izstrādāti trīs lidmašīnas varianti: virszemes iznīcinātājs, vertikālās pacelšanās un nosēšanās lidaparāts un klāja iznīcinātājs. F-35 projektu finansē ne tikai ASV, bet arī citas NATO valstis. Programma ir viena no dārgākajām militāro projektu vidū, un saskaras ar nopietnu kritiku ASV un citās valstīs.

Ziņu lente
0