Valsts departamenta pārstāvji ieņēmuši Krievijas ģenerālo konsulātu Sietlā

© Sputnik / Michael KlimentyevKrievijas un ASV karogi
Krievijas un ASV karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstnieks ASV Anatolijs Antonovs nosauca ASV varas iestāžu ģenerālā konsulāta ieņemšanu Sietlā par pret Krieviju vērstu un nedraudzīgu soli.

RĪGA, 26. aprīlis — Sputnik. ASV varas iestāžu pārstāvji ieradās pie slēgtās Krievijas ģenerālās konsulāta ēkas Sietlā, atvēra vārtus un iegāja ēkā.

ASV Valsts departamenta oficiālā pārstāve Hetere Nauerte skaidroja Amerikas darbinieku iekļūšanu Krievijas ģenerālā konsulāta ēkā Sietlā ar " ar atbildes pasākumiem" uz Krievijas varas iestāžu politiku.

"Šodien Valsts departamenta ierēdņi izstaigāja (ģenerālkonsulāta) ēku Sietlā, lai apstiprinātu, ka tā tika atbrīvota. Mēs nodrošināsim un uzturēsim to atbilstoši mūsu pienākumiem. Nekādas "ielaušanās", vienkārši stingra, likumīga atbilde uz Krievijas ilgstošo sašutumu raisošo uzvedību," uzrakstīja Nauerte Twitter.

​Turklāt viņa atsaucās uz Vīnes konvenciju par konsulārajām iestādēm, saskaņā ar kuru ASV atsauca piekrišanu Krievijas konsulārās iestādes izveidošanas un funkcionēšanai Sietlā. "Mēs to izdarījām, atbildot uz Krievijas valdības militārās klases nervus paralizējošās vielas izmantošanu Lielbritānijas teritorijā," uzrakstīja Nauerte.

​Krievijas vēstnieks ASV Anatolijs Antonovs nosauca ASV varas iestāžu rīcību attiecībā pret Krievijas diplomātisko īpašumu Sietlā par pret Krieviju vērstu un nedraudzīgu soli.

Viņš atzīmēja, ka pirms 73 gadiem padomju un Amerikas armijas karavīri un virsnieki satikās uz Elbas.

"Un lūk šodien šo burvīgo dienu nomāc Amerikas rīcība, ļoti nekonstruktīva, ļoti nedraudzīga, es teiktu vērsta pret Krieviju. Šodien Amerikas varas iestādes nogrieza slēdzeni no ēkas, kur dzīvoja Krievijas ģenerālais konsuls Sietlā," paziņoja žurnālistiem Antonovs.

Pēc viņa sacītā, "viņi iegāja, pārkāpjot visas starptautiskās konvencijas, visas vienošanās".

"Izņemot bēdas un sarūgtinājumu, šis solis neko neizraisa. Tāda sajūta, ka mūs jau vēlas pieradināt pie tā, ka pēc mēneša, pēc diviem notiek šāda nedraudzīga rīcība no ASV puses," atzīmēja Antonovs.

Здание Министерства иностранных дел Российской Федерации. - Sputnik Latvija
Politika
Principiāls lēmums: Krievijas izraida 60 amerikāņu diplomātus

ASV iepriekš pieprasīja slēgt ģenerālo konsulātu Sietlā 2. aprīlī un atbrīvot ģenerālā konsulāta rezidenci līdz 25. aprīlim. Tas tika izdarīts vienlaikus ar 60 Krievijas diplomātu izraidīšanu sakarā ar aizdomām par spiegošanu un atbildi uz it kā Krievijas sakaru ar britu spiega Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanas incidentu britu Solsberijā.

Ģenerālais konsulāts pārtrauca savu darbu 2. aprīlī, kā to arī lika Amerika. Ģenerālā konsulāta slēgšanu Sietlā varas iestādes paskaidroja ne vien ar incidentu Solsberijā, Lielbritānijā, bet arī ar tā ģeogrāfisko tuvību "vienai no zemūdeņu bāzēm", kā arī Boeing rūpnīcai.

Kopš tā laika ģenerālā konsulāta rezidencē norisinājās lietu un dokumentu vākšanas darbi, kā arī ēkas sagatavošana konservācijai. ASV neapsūdzēja ģenerālā konsulāta darbiniekus spiegošanā un neizraidīja viņus no valsts.    

Ziņu lente
0