Tiesa pasludinājusi spriedumu dāņu izgudrotājam par zviedru žurnālistes slepkavību

Tiesa
Tiesa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zviedru žurnāliste Kima Valla plānoja uzrakstīt rakstu par Peteru Madsenu un pazuda pēc kuģošanas ar viņu viņa uzbūvētajā zemūdenē Nautilus 2017. gada 10. augustā.

RĪGA, 26. aprīlis — Sputnik. Kopenhāgenas tiesa piesprieda dāņu izgudrotājam Peteram Madsenam, kurš tika apsūdzēts zviedru žurnālistes Kimas Vallas slepkavībā, mūža ieslodzījumu, vēsta RIA Novosti.

"Peteram Madsenam tiek piespriests mūža ieslodzījums," nolasīja spriedumu tiesnese Aneta Birke.

Peters Madsens - Sputnik Latvija
Privātās zemūdenes īpašnieks pastāstīja, kā nomira zviedru žurnāliste

Pēc tam viņa sāka sniegt detalizētāku tiesas pieņemtā lēmuma motivāciju. Pēc viņas sacītā, tiesa uzskata noziegumu par "cinisku", seksuāla rakstura uzbrukums un žurnālistes slepkavība bija izplānota un ļoti nežēlīga.

Prokuratūra uzstāja uz Madsena mūža ieslodzījumu. Apsūdzētā advokāte Betīna Halda Engrarka uzskata, ka prokuratūrai nav izdevies pierādīt viņas klienta vainu žurnālistes noslepkavošanā, un spriedums tiks apstrīdēts.

Zviedru žurnāliste Kima Valla plānoja uzrakstīt rakstu par Peteru Madsenu un pazuda pēc kuģošanas ar viņu viņa uzbūvētajā zemūdenē Nautilus 2017. gada 10. augustā. 11. augusta rītā par Vallas pazušanu paziņoja viņas draugs, un tika uzsākta zemūdenes meklēšana.

No sākuma izgudrotājs apgalvoja, ka izsēdināja žurnālisti krastā tās pašas dienas vakarā. Taču vēlāk viņš mainīja savu liecību, pasakot, ka žurnāliste gāja bojā pēc nelaimes gadījuma uz viņa zemūdenes klāja. Žurnālistes līķis tika atrasts dažas dienas pēc meklēšanas uzsākšanas, tas tika sadalīts — bez galvas un ķermeņa galotnēm. Oktobrī un novembrī Kopenhāgenas policija paziņoja par citu ķermeņa daļu atrašanu.

Jūra. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Drāma Baltijas jūrā: policija atpazinusi zviedru žurnālistes mirstīgās atliekas

Madsenu oficiāli apsūdzēja zviedru žurnālistes slepkavībā janvāra vidū. Tiesas klausīšanās tā arī nedeva atbildi uz jautājumu, kas tieši kļuva par žurnālistes nāves iemeslu. Grūtības šo iemeslu noteikšanā tiek skaidrotas ar to, ka viņas ķermeņa daļas pārāka ilgi nogulējušas ūdenī. Prokuratūra uzskata, ka Madsens nožņaudzis upuri un pārgriezis viņai rīkli, un ka viņš izplānojis savu noziegumu. Pats izgudrotājs apgalvo, ka notikušais kļuva par nelaimes gadījuma rezultātu, taču nenoliedz to, ka viņš sadalījis žurnālistes līķi.

Dānis tā arī nesniedza skaidru atbildi uz jautājumu, kādēļ nolēma sadalīt Vallas līķi. Viņš nevarēja paskaidrot arī to, kādēļ uz bojāgājušās dzimumorgāniem atrodas asa priekšmeta dūrieni. Tiesas laikā tāpat kļuva zināms, ka jebkādas Madsena DNS pēdas uz Vallas ķermeņa netika atklātas, kā arī tas, ka izmeklētāji neatrada arī Vallas DNS pēdas uz izgudrotāja dzimumorgāniem. Apsūdzēta tiesas psihiatriskā izmeklēšana neatrada nopietnus psihiskus traucējumus, taču konstatēja, ka Madsenam novērojamas seksuālas novirzes ar narcisisma un psihopātijas rakstura pazīmēm.    

Ziņu lente
0