Gazprom: dialogs ar EK dod cerību uz antimonopola strīda atrisinājumu

© Sputnik / Руслан Кривобок / Pāriet pie mediju bankasGazprom
Gazprom - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eirokomisija 2012. gadā iniciēja antimonopola izmeklēšanu attiecībā pret Gazprom.

RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. Gazprom un Eirokomisijas dialogs antimonopola lietā iedveš cerību strīda noregulēšanā, paziņoja Gazprom valdes priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Medvedevs preses konferencē otrdien.

"Mums notiek dialogs ar Eirokomisiju. Un tas, kā tas norit, iedveš cerību, ka šī izmeklēšana tiks slēgta un noregulēta," citē viņa vārdus RIA Novosti.

Nord Stream 2 - Sputnik Latvija
Porošenko piedāvā VFR ieguldīt naudu Ukrainas GTS nevis Nord Stream 2

Eirokomisija 2012. gadā iniciēja antimonopola izmeklēšanu attiecībā pret Gazprom. Šīs lietas ietvaros EK 2015. gadā izvirzīja Krievijas holdingam oficiālas apsūdzības par pārkāpumiem Bulgārijā, Čehijā, Igaunijā, Ungārijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā un Slovākijā.

Gazprom 2016. gada beigās nosūtīja EK piedāvājumus antimonopola izmeklēšanas noregulēšanai. Kompānija piekrīt izslēgt no līgumiem aizliegumu gāzes atkārtotai pārdošanai uz ārzemēm, kā arī piesaistīt Polijas, Bulgārijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas cenu benčmarkiem (cenas etaloniem — red.), turklāt patērētāji saņems tiesības uzsākt cenas pārskatīšanas procesu, ja tā atšķirsies no benčmarka. Turklāt Ungārija, Polija un Slovākija varētu saņemt gāzi tā ienākšanas punktos Baltijas valstīs, savukārt Gazprom sola nepieprasīt kompensācijas no Bulgārijas par atteikšanos no "Dienvidu straumes".

2017. gadā EK īslaicīgi apstiprināja Gazprom piedāvājumus un pēc tam pārbaudīja tirgus reakciju. EK ieguva virkni kritisku piezīmju par šiem piedāvājumiem.

Bulgārija ar dažām piezīmēm piekrita par Gazprom piedāvāto antimonopola izmeklēšanas noregulēšanas variantu. Savukārt Polija, Lietuva un Igaunija iestājās pret mierīgu lietas iznākumu.

Ziemeļu straume 2 - Sputnik Latvija
Vācu medijs: "Ziemeļu straume 2" ir savienojošais posms starp Rietumiem un Austrumiem

Lietuvas Enerģētikas ministrija paziņoja, ka Gazprom piedāvājumi "nenodrošina to, ka Lietuvas uzņēmumi varēs pirkt gāzi brīvi un par taisnīgu cenu, jo situācija tirgū mainījusies".

Igaunija savā komentārā Eirokomisijai paziņoja, ka Gazprom piedāvātie piedāvājumi lietas noregulēšanai "nav proporcionāli pārkāpuma apmēriem".

Polija paziņoja, ka valsts neatbalsta šos piedāvājumus, jo tie "neatrisina Krievijas kompānijas ES konkurences likumdošanas pārkāpumus un negarantē, ka tā netiks pārkāpta nākotnē".

Šī gada februārī EK preses dienesta pārstāvis Rikardo Kardoso ziņoja, ka Eirokomisija turpina konsultācijas ar Gazprom par antimonopola lietu tehniskā līmenī. Antimonopola izmeklēšanām nav termiņu robežu. To ilgums ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, tostarp no lietas sarežģītības, kā arī no pakāpes, kādā kompānijas sadarbojas ar EK, atgādināja viņš.    

Ziņu lente
0