ANO ģenerālsekretārs paziņojis par aukstā kara sākumu

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasГенеральный секретарь Организации Объединённых Наций (ООН) Антониу Гутерреш
Генеральный секретарь Организации Объединённых Наций (ООН) Антониу Гутерреш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Naivi uzskatīt, ka ANO varētu kaut kādā maģiskā veidā noregulēt konfliktu Sīrijā, uzskata ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

RĪGA, 23. aprīlis – Sputnik. ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs paziņoja par aukstā kara atgriešanos intervijā Zviedrijas telekanālam SVT.

"Skaidrs, ka atgriezies aukstais karš," — konstatēja Gutērešs.

Militārajās mācībās Tveras apgabalā piedalījās Topoļ - Sputnik Latvija
Viedoklis
ANO ierosinājums atteikties no kodolieročiem ir utopisks

Taču ANO ģenerālsekretārs atzīmēja, ka mūsdienu situācija ievērojami atšķiras no tās, kura bija PSRS laikā.

"Tagad ASV un Krievija nekontrolē visus, kā tas bijis agrāk. Daudzas valstis ir ļoti aktīvas (Tuvo Austrumu – red.) reģionā: Turcija, Irāna, Saūda Arābija un citas. Nepastāv divi vienveidīgi kontrolējami bloki," — pateica viņš.

Gutērešs tāpat atzinis strukturālās problēmas ANO Drošības Padomē: pēc viņa sacītā, šī iestāde vairs neatspoguļo spēku līdzsvaru pasaulē un neatbilst mūsdienu reālijām. Tāpat, pēc Gutēreša domām, dažas valstis ļaunprātīgi izmanto veto tiesības. Ģenerālsekretārs uzsvēra, ka pilna reforma nav iespējama bez izmaiņu ieviešanas Drošības Padomes darbā.

Tāpat Gutērešs atzina ANO nespēju noregulēt Sīrijas konfliktu.

"Sīrijā pastāv vairākas dažādas armijas, visiespējamākās dumpinieku apvienības, zemessargi no visas pasaules, saduras dažādas intereses, notiek aukstais karš, pastāv domstarpības starp šiītiem un sunītiem, pastāv arī citas domstarpības starp dažādām reģiona daļām… acīmredzami, naivi uzskatīt, ka ANO varētu kaut kādā maģiskā veidā atrisināt visas šīs problēmas, it sevišķi, kad Drošības Padome ir tik sašķelta," — pateica viņš, atbildot uz jautājumu par to, ko viņš pateiktu tiem cilvēkiem, kuri pēc vairāk nekā septiņiem kara gadiem Sīrijā zaudējuši ticību ANO.

Президент Латвии Раймондс Вейонис на 72-й Генеральной Ассамблее ООН - Sputnik Latvija
Politika
Raimonds Vējonis savā runā Ģenerālajā asamblejā aicināja veikt ANO reformas

Zviedrijas televīzija pajautāja ģenerālsekretāram arī par to, vai viņš uzskata ASV, Lielbritānijas un Francijas triecienuzbrukumu Sīrijai pagājušajā nedēļā par likumīgu atbildi uz uzbrukumiem Dumas pilsētā. Gutērešs atbildēja, ka ANO ir noteikumi un tie ir skaidri, "taču tagad ir svarīgi neskatīties atpakaļ, bet uz priekšu".

ASV uzstāj uz ANO reformas. Pēc Baltā nama pārstāvju domām, organizācija arvien vairāk tērē naudu, taču līdz ar to kļūst mazāk efektīva. Iepriekš Krievijas prezidents Vladimirs Putins arī atzina ANO reformas nepieciešamību, taču Krievijas līderis atzina, ka izmaiņas ir jāatbalsta starptautiskās sabiedrības dalībnieku vairākumam.

Ziņu lente
0