Politika

ASV gatavas apšaudīt Sīriju un izmantot spēku pret Krieviju

© AP Photo / Hassan Ammar Raķešu uzbrukuma norise Damaskas debesīs 2018. gada 14. aprīlī
Raķešu uzbrukuma norise Damaskas debesīs 2018. gada 14. aprīlī - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV valdība paziņojusi, ka Krievijas un ASV stratēģiskie mērķi Sīrijā nesakrīt, un pieļāvusi jauna uzbrukuma iespēju, turklāt "nepieciešamības gadījumā" – pa Krievijas spēku pozīcijām.

RĪGA, 19. aprīlis — Sputnik. ASV var izdarīt jaunu uzbrukumu Sīrijai, ja valstī netiks izbeigta ķīmisko ieroču pielietošana, paziņojis ASV Pārstāvju palātas Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Eds Roiss, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

ASV iepriekšēji raķešu apšaudi viņš nosauca par "likumīgu un attaisnotu" atbildi uz Sīrijas valdības "barbarisko uzbrukumu" civiliedzīvotājiem. Nepārprotamos pierādījumus tam, ka "ķīmiskais uzbrukums" Dumas pilsētā Sīrijā bija rupjš inscenējums, Vašingtona vēl joprojām ignorē.

ASV militārās tehnikas dislokācija Sīrijā - Sputnik Latvija
Rietumvalstu militārā operācija pret Sīriju ir atlikta, taču ne atcelta

Pie tam Valsts departaments pieļauj arī iespējamu konfrontāciju ar Krieviju, kuras spēki dislocēti Sīrijā. To citastarp apgalvoja ASV valsts sekretāra palīgs Vess Mičels. Viņaprāt, ASV netiecas pēc konfrontācijas ar Krieviju Sīrijā, taču "gatavas likt lietā nepieciešamu un proporcionālu spēku, lai aizsargātu sevi".

Tomēr politiķis uzsvēra, ka ASV iepriekšējā uzbrukuma laikā izdarījušas visu nepieciešamo, lai izvairītos no militāras eskalācijas ar Krieviju. "Mēs uzturējām incidentu novēršanai izveidotos kanālus, lai izvairītos no sadursmēm aizvien vairāk noslogotajā un sarežģītajā militārajā telpā," — viņš skaidroja.

Rietumi labprāt izmanto provokācijas

Vess Mičels atzīmēja, ka Krievijas stratēģiskie mērķi Sīrijā neatbilstot ASV mērķiem. Viņš pārmeta Krievijai vēlmi radīt plaisu starp ASV un to sabiedrotajiem un uzsvēra, ka Maskavu it kā nemaz neuztraucot Sīrijas tautas liktenis.

ASV eksadras kuģis Donald Cook - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV uzbrukums Sīrijai: priekškars ir pacelts, Tramps diriģē
Viņš apgalvoja, ka ASV galvenais mērķis esot uzvara pār grupējumu ISIS (Krievijā un vairākās citās valstīs aizliegts teroristisks grupējums — red.), pār ko Vašingtona ieplānojusi lielu uzvaru tuvākajā laikā. "Tuvākajās dienās un nedēļās ASV un mūsu sabiedrotie novājinās un uzvarēs ISIS, atbalstīs stabilu Sīriju un ierobežos Irānas kaitīgās ietekmes izplatīšanos," — teica Mičels debatēs ASV Kongresa Pārstāvju palātā.

Krievijā Valsts departamenta teikto par Krievijas un ASV atšķirīgajiem stratēģiskajiem mērķiem Sīrijā paskaidroja ar to, ka laikāi kad Rietumi varēja nesodīti ignorēt Krievijas intereses, jau ir pagājuši. Piemēram, Valsts domes Aizsardzības komitejas vadītājs Vladimirs Šamanovs uzskata, ka rietumu koalīcija pūlas mazināt Krievijas lomu Sīrijas konflikta atrisināšanā.

"Viņi saformējuši valstu koalīciju un pūlas samazināt Krievijas lomu, un izšķiras par dažādām provokatīvām darbībām, kas jau izgājušas ārpus saprāta robežām," — norādīja Šamanovs.

Krievija nepieļaus provokācijas

Žurnāla "Nacionaļnaja oborona" galvenais redaktors, militārais eksperts Igors Korotčenko, atbildot uz radio Sputnik programmas vadītāja politologa Armena Gasparjana jautājumu par ASV un to sabiedroto iespējamiem jauniem raķešu triecieniem Sīrijā, teica:

Гуманитарный коридор между Дамаском и Восточной Гутой в районе лагеря беженцев Вафидин в Сирии. - Sputnik Latvija
Politika
Sīrijas armija notriekusi ievērojamu daļu koalīcijas palaisto raķešu

"Viss būs atkarīgs no situācijas attīstības pašā Sīrijā. Līdz ar Austrumgutas atbrīvošanu karš Sīrijā, pēc būtības ir beidzies: ir deeskalācijas zonas, ir zonas, kurās valstis atbild par drošības uzturēšanu. Jautājums ir par to, kāda nākotne gaida Sīriju."

Pēc viņa domām, ir ļoti svarīgi īstenot vienošanās, kas tika panāktas 2017. gadā Sočos Krievijas, Turcijas un Irānas vadītāju apspriedē. Tās saistītas ar Sīrijas Konstitucionālās komisijas izveidi, kura izstrādās jaunu valsts pamatlikumu.

"Lai amerikāņi uzbruktu no jauna, vajadzīga jauna vērienīga provokācija, mēs (Krievija — red.) pacentīsimies to nepieļaut," — uzsvēra Igors Korotčenko.

Vairāk nekā simt raķetes

Iepriekš vēstīts, ka 14. aprīlī ASV prezidents Donalds Tramps nāca klajā ar uzrunu nācijai un paziņoja, ka pret Sīriju sākts raķešu uzbrukums. Militārajā operācijā pret Sīrijas valdības spēkiem piedalījās arī Lielbritānija un Francija. Krievijas Aizsardzības ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka rietumu koalīcija apšaudē izmantojusi vairāk nekā simt "gaiss-zeme" tipa spārnotās raķetes, turklāt tās vērstas gan pret militārajiem, gan civilajiem objektiem. Sīrijas bruņoto spēku ģenerālštābs informēja, ka pārsvarā nodarīti materiāli zaudējumi, taču cietuši arī trīs civiliedzīvotāji. ASV informēja, ka uzbrukums vērsts pret objektiem, kuri it kā esot saistīti ar "Sīrijas režīma ķīmisko ieroču programmu". Pie tam mērķi ar nodomu izraudzīgi tā, lai "minimizētu Krievijas spēku iesaistīšanās risku".

Ziņu lente
0