Zakerbergs apsūdz Krieviju par "bruņošanās sacīkstēm" Facebook tīklā

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasFacebook
Facebook - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Facebook līdz gada beigām pieņems darbā 20 tūkstošus jaunu darbinieku, lai stātos pretī Krievijai.

RĪGA, 12. aprīlis — Sputnik. Sociālā tīkla Facebook dibinātājs Marks Zakerbergs noklausīšanās laikā ASV Kongresā paziņojis, ka Krievija sākusi "bruņošanās sacīkstes" sociālajā tīklā.

Viņaprāt, pilnīgi iespējams, ka kompānijas no Krievijas izmantošot lietotāju informāciju, lai iejauktos vēlēšanās visā pasaulē.
"Senator, nē, es nevaru to garantēt, jo pie mums notiek bruņošanās sacīkstes. Kamēr Krievijā būs cilvēki, kuru darbs ir iejaukšanās vēlēšanās, konflikts turpināsies," — apgalvoja Zakerbergs.

Viņš atvainojās par nepietiekamajiem pasākumiem lietotāju personas datu noplūdes novēršanai un lietotāju aizsardzībai.

"Mums nebija skaidras izpratnes par to, kāda atbildība gūlās uz mūsu pleciem. Tā bija mana kļūda, un es to nožēloju," — klāstīja Zakerbergs un piebilda, ka kompānija "nav paveikusi pietiekami daudz, lai novērstu Facebook instrumentu lietošanu ļauniem nolūkiem".

Vienlaikus Zakerbergs paziņoja, ka kompānijas Facebook pārvaldīšanas darbā lielāko nožēlu rada nevis lietotāju datu noplūde, bet gan "lēnā reakcija" uz Krievijas darbībām sociālajā tīklā. Viņš piebilda, ka nav izdarījis pietiekami daudz, lai nepieļautu "Krievijas iejaukšanos vēlēšanās". Pēc viņa vārdiem, līdz 2018. gada beigām kompānijas drošības nodaļā strādās aptuveni 20 tūkstoši jaunu darbinieku.

Андрис Шкеле на пятнадцатом конгрессе Народной партии - Sputnik Latvija
Cambridge Analytica vadītājs pastāstījis par iejaukšanos Latvijas vēlēšanās

Facebook sadarbojas ar ASV speciālā prokurora Roberta Millera ofisu, kurš izmeklē domājamo "Krievijas iejaukšanos" ASV prezidenta vēlēšanās, ko noliedz gan Baltais nams, gan Kremlis. Zakerbergs sniedz liecības pēc aptuveni 87 miljonu Facebook lietotāju personas datu noplūdes. Eksperti uzskata, ka tas var novest ne tikai pie liela lietotāju skaita zuduma — rezultātā iespējama ne vien stingrāku informācijas glabāšanas prasību ieviešana, bet pat globālas izmaiņas sociālo tīklu regulēšanas sfērā.

4. aprīlī Facebook informēja, ka 87 miljonu sociālā tīkla lietotāju, galvenokārt — no ASV, dati kļūdaini nodoti kompānijai Cambridge Analytica. Britu kompānija paziņoja, ka, saskaņā ar līgumu, tai bijušas tiesības saņemt ne vairāk kā 30 miljonu cilvēku datus. Cambridge Analytica  ir privāta britu analītiskā kompānja, kas izmanto datu padziļinātās analīzes tehnoloģijas ar mērķi izstrādāt stratēgisko saziņu vēlēšanu kampaņu gaitā vispasaules tīmeklī.

Ziņu lente
0