Uztrauktais NATO vadītājs aicina ASV pastiprināt Krievijas savaldīšanu

© REUTERS/Christian HartmannNATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs
NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemeļatlantijas alianses ģenerālais sekretārs Jens Stoltenbergs tikšanās laikā ar ASV BS Stratēģiskās vadības štāba (USSTRATCOM) pārstāvjiem pastāstīja par lielu uztraukumu sakarā ar Krievijas kodolieroču modernizāciju un paziņoja, ka NATO "nepieciešams pastiprināt nepaklausīgās valsts savaldīšana".

RĪGA, 9. aprīlis — Sputnik. NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs paziņoja, ka Krievijas kodolieroču iespēju izaugsme liek Ziemeļatlantijas aliansei pastiprināt savu spēju stratēģiskai noturēšanai, vēsta RIA Novosti.

"Vecas kodola lielvalstis, tostarp, Krievija, modernizē kodolieroču iespējas, un sakarā ar to ir nepieciešams, lai NATO saglabā drošas un stipras savaldīšanas iespējas. Un, protams, kodola spēki ir neatņemama drošas savaldīšanas daļa visiem sabiedrotajiem," pateica viņš.

Alianses ģenerālsekretārs atzīmēja "USSTRATCOM svarīgumu visu NATO valstu drošībai". Interesanti, ka Jensa Stoltenberga vizīte ASV BS Stratēģiskās vadības štābā kļuva par pirmo pēdējo 54 gadu laikā NATO vadītāja vizīti vadības štābā.

Divas stundas, kas mainīja pasauli

Pirmajā martā savas tradicionālās Federālās sanāksmes uzrunas ietvaros Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmo reizi prezentēja jaunos Krievijas kodolieroču veidus, kuriem pasaulē nav analogu, tostarp, principiāli jaunus hiperskaņas raķešu kompleksus.

Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг - Sputnik Latvija
NATO samazina Krievijas pastāvīgās pārstāvniecības darbinieku skaitu

Tostarp, Krievijas līderis pastāstīja, piemēram, par jauno hiperskaņas aviācijas raķešu kompleksu "Kinžal". "(Šāda ieroča) spēks, varenība, kā saka militārie eksperti, var būt milzīgi, savukārt ātrums padara tos par neaizskaramiem mūsdienu PRO un pretgaisa aizsardzības sistēmām, jo pretraķetes, vienkāršāk sakot, tās vienkārši nepanāk," paskaidroja Vladimirs Putins.

Vēl viens principiāli jauns raķešu komplekss, kurš tika nosaukts "Avangard", pēc valsts vadītāja sacītā, varētu nodēvēt par īstu tehnoloģisku izrāvienu. "Avangard" ir aprīkots ar hiperskaņas planēšanas spārnoto bloku, kas ļauj viņam manevrēt biezajos atmosfēras slāņos un padara praktiski neaizskaramu priekš PRO.

Taču savā vēstījumā Vladimirs Putins uzsvēra, ka Krievijas augošais militārais potenciāls ir miera un spēku līdzsvara saglabāšanas garants uz planētas. Un Krievija nekādā gadījumā negrasās izmantot savu jaudu pret kādu agresijas mērķos.    

Ziņu lente
0