Lielbritānijas Ārlietu ministrija paskaidrojusi, kāpēc vainojusi Krieviju "Skripaļa lietā"

© Wikipedia / UK GovernmentLielbritānijas Ārlietu ministrija
Lielbritānijas Ārlietu ministrija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Portondaunas militārās laboratorijas vadītājs paziņoja, ka speciālisti nav varējuši identificēt nervu paralītiskās vielas izcelsmi, kas izmantota Krievijas izlūkdienesta bijušā darbinieka Sergeja Skripaļa saindēšanai.

RĪGA, 4. aprīlis — Sputnik. Slēdziens par Krievijas saikni ar valsts izlūkdienesta bijušā darbinieka Sergeja Skripaļa saindēšanu veidots, ņemot vērā ziņas par to, ka Krievija it kā meklējot iespējas izmantot ķīmiskas vielas slepkavībām un par potenciāliem mērķiem uzskata izlūkdienestu bijušos darbiniekus, teikts Lielbritānijas Ārlietu ministrijas ziņojumā, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš Portondaunas militārās laboratorijas vadītājs intervijā Sky News  paziņoja, ka speciālisti nav varējuši identificēt nervu paralītiskās vielas "Novičok" izcelsmi, kas, pēc Lielbritānijas domām, izmantota Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanai.

Policijas darbinieki līdzās britu spiega Sergeja Skripaļa mājai Solsberijā - Sputnik Latvija
Laboratorija Lielbritānijā nav identificējusi "Novičok" izcelsmi

"Mēs jau pašā sākumā skaidri likām saprast, ka mūsu pasaules līmeņa eksperti Portondaunas laboratorijā identificēja Solsberijā izmantoto vielu kā "Novičok", militāriem mērķiem paredzētu nervu paralītisku vielu," — teikts paziņojumā.

"Tā ir tikai daļa no mūsu rīcībā esošiem izlūkošanas datiem. Kā teica premjerministre vairākos paziņojumos Kopienu palātā pēc 12. marta, starp šiem datiem ir mūsu zināšanas par to, ka pēdējo desmit gadu laikā Krievija pētījusi iespējas izstrādāt ķīmiskas vielas, iespējams, slepkavībām, un šīs programmas ietvaros saražojusi un glabājusi nelielu daudzumu "Novičok", dati par agrākajām slepkavībām, ko pastrādājusi Krievija, un mūsu slēdziens — Krievija uzskata par mērķiem dažus bijušos izlūkdienestu darbiniekus," — atzīmēts dokumentā.

"Esam nonākuši pie slēdziena, ka Krievija ir atbildīga par šo nekaunīgo un nepārdomāto aktu, un cita ticama skaidrojuma nav, kam piekrīt starptautiskā sabiedrība," — atzīmēja valdības pārstāvis.

Griķi - Sputnik Latvija
Indīgi griķi: jauna Skripaļa saindēšanas versija

4. martā Solsberijā tika saindēts britu spiegs Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija. Lielbritānija apgalvoja, ka incidentā ar neirotoksīnu A234 vainojama Krievija, taču KF to kategoriski noliedz.

Virkne Eiropas valstu, tostarp Francija, Vācija, Polija un Baltijas valstis, kā arī Ukraina, Moldova, ASV un Kanāda iepriekš pieņēma lēmumu izraidīt kopumā vairāk nekā 100 Krievijas diplomātus sakarā ar britu spiega Sergeja Skripaļa saindēšanu. Krievijas Ārlietu ministrija brīdināja, ka tas ir nedraudzīgs solis un bez atbildes nepaliks. 

Ziņu lente
0