EDSO apsolījusi izvērtēt krievu problēmas Latvijā

© Foto : OSCE/Curtis BuddenEDSO
EDSO - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Valsts domes vicespīkeris Pjotrs Tolstojs atgādināja, ka problēmas Ukrainā arī sākušās "no valodas", kad valsts parlaments centās pieņemt valodas likumu, bet pēc tam sākās notikumi Donbasā.

RĪGA, 4. aprīlis — Sputnik. Krievijas Valsts domes deputāti tikās ar EDSO komisāru mazākumtautību jautājumos Lamberto Zanjēru, kurš solījis risināt krievu problēmas Latvijā, informēja Krievijas Valsts domes vicespīkeris Pjotrs Tolstojs.

Otrdien Valsts dome pieņēma paziņojumu, kurā informēja, ka skolu izglītības likvidācija Latvijā mazākumtautību valodās ir nepieļaujama. Tas paredz speciālo ekonomisko pasākumu ieviešanu pret Latviju. Iepriekš Domes NVS, Eirāzijas integrācijas lietu un sakariem ar tautiešiem komiteja iepazīstināja ar Valsts domes paziņojuma projektu, kurā paziņoja, ka ir nepieļaujams Latvijas mazākumtautību tiesību pārkāpums mācīties dzimtajā, tostarp — krievu valodā.

Prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Ierosināts impīčments: Vējonim pārmet gļēvumu Izglītības likuma jautājumā

"Līdztekus Valsts domes paziņojumam, ar mūsu viedokli ir spiesti rēķināties arī starptautiskajās organizācijās, piemēram, EDSO. Esam tikušies ar Zanjēra kungu — EDSO augsto komisāru mazākumtautību jautājumos un apsprieduši ar viņu šo problēmu. Viņs to atzina un paziņoja, ka EDSO nodarbosies ar krievu problēmu Latvijā un faktiski — liegumu mācīties dzimtajā valodā," — teica Tolstojs telekanāla "Rossija 1" ēterā.

Politiķis atgādināja, ka problēmas Ukrainā arī sākušās "no valodas", kad valsts parlaments centās pieņemt valodas likumu, bet pēc tam sākās notikumi Donbasā.

"Tāpēc tās ir fundamentālas pilsoņu tiesības — runāt dzimtajā valodā, mācīt cilvēkus dzimtajā valodā un patstāvīgi ievēlēt vietējo varu," — piebilda Tolstojs.

Vicespīkeris atzīmēja, ka Krievijas izpildvara var konkretizēt specializētos ekonomiskos pasākumus pret Latviju, kas īsteno konsekventu Krievijai nedraudzīgu politiku.

Latvijas Saeima martā apstiprināja Izglītības likuma grozījumus, kuri paredz visu skolu pāreju pie mācībām valsts valodā līdz 2021./22. mācību gadam. 2. aprīlī prezidents Raimonds Vējonis parakstīja atbilstošo likumu.

Latvijā dzīvo aptuveni 2 miljoni cilvēku, no viņiem aptuveni 40% ir krievvalodīgie. Republikā ir viena valsts valoda — latviešu valoda. Krievu valodai piešķirts svešvalodas statuss.

Ziņu lente
0