Laika prognoze bez problēmām: izstrādāta karte, kas prognozēs vētras

© Foto : Rachel McBeeСмерч
Смерч - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV un Polijas zinātnieki izstrādājuši interaktīvu karti ClimateEx, kas ļauj kontrolēt klimata izmaiņas jebkurā vietā uz zemeslodes un prognozēt stihiskas nelaimes.

RĪGA, 27. marts — Sputnik. Divi zinātnieki – Pāvels Netcels un Tomašs Stepinskis – izstrādājuši interaktīvu karti, kas demonstrē klimata izmaiņas pasaules mērogā pēdējo 50 gadu laikā. Tā nosaukta ClimateEx, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Plūdi - Sputnik Latvija
Kāpēc meteorologi nespēj prognozēt plūdus Latgalē

Kartes izstrādei izmantota datu bāze WorldClim. Ar tās palīdzību iespējams saņemt informāciju par jebkuriem planētas reģioniem, izmantojot vairāk nekā 50 tūkstošu klimatisko staciju datus. Karte dāvā iespēju sekot kritiskām klimata izmaiņām un dot laika prognozi nākotnei.

Izstrādātāji informēja, ka ClimateEx lielākoties ir izglītojošs instruments, taču tas var palīdzēt izplānot ceļojumu vai sniegt atbildes uz interesantiem jautājumiem, piemēram, "vai pasaulē ir klimats, kas līdzīnās Hjūstonas klimatam?" vai "kurp doties, lai izjustu: tu esi Floridā?".

Kartē atzīmētas arī teritorijas ar ekstremālām dabas parādībām un reģioni, kuros tamlīdzīgas parādības var parādīties tuvākajos gados. Pie tādiem pieder, piemēram, Arktika un tropi ekvatora zonā. Citastarp ClimateEx palīdzēs noteikt, kādos rajonos iespējamas viesuļvētras un cunami. Šim nolūkam nepieciešams norādīt zonu, kurā tamlīdzīgas parādības notiek visai bieži, un karte pastāstīs, kādā reģionā to parādīšanās ir ticamākā pēc vairākiem desmitiem gadu. Turklāt iespējams salīdzināt datus par līdzīgiem, taču tālu stāvošiem reģioniem, piemēram Soltleiksitiju ASV un Teherānu Irānā.

Ziņu lente
0