Mail on Sunday: Londona iesaka britu biznesmeņiem neflirtēt ar Krieviju

© Sputnik / Александр Вильф / Pāriet pie mediju bankasLondona
Londona - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārlieks alkoholisko dzērienu daudzums, narkotiku lietošana, azartiskas spēles, naudas apmaiņa melnajā tirgū, iepazīšanās un flirts internetā var novest pie tā, ka ceļotāji varētu saskarties ar šantāžu.

RĪGA, 26. marts — Sputnik. Lielbritānijas varasiestādes sastādījušas īpašu brošūru valsts lielo kompāniju darbiniekiem, kurā iesaka komandējumos ārvalstīs, it īpaši Ķīnā un Krievijā izvairīties no pārliecīgas alkohola lietošanas un mīlas sakariem, lai nekļūtu par spiegošanas upuriem, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu Mail on Sunday.

Brošūru Smart Traveller sagatavojis nacionālās infrastruktūras aizsardzības centrs (CPNI), kurš padots pretizlūkošanas dienesta MI5 vadītājam, stāsta Mail on Sunday.

Eiro čemodānā - Sputnik Latvija
Borovkovs: ASV "aprok" bankas Latvijā, bet tā tikai noliec galvu

Tā paredzēta valsts lielo kompāniju darbiniekiem, kuri dodas komandējumos uz ārvalstīm, it īpaši Ķīnu un Krieviju. Brošūrā apkopots "nepiemērotu darbību" saraksts, kuras, iespējams, netiek atzītas par nelikumīgām dzimtenē, taču var "spēcīgi iespaidot" uzņēmējus personīgi.

Cita starpā brošūrā teikts, ka pārliekas alkoholisko dzērienu un narkotiku lietošanas, azartisku spēļu rezultātā, melnajā tirgū veiktas naudas maiņas, iepazīšanās un flirta internetā dēļ ceļotāji varētu saskarties ar šantāžu. Visas šīs sarbības varot nodarīt kaitējumu Lielbritānijas un viņu darba devēja reputācijai. Organizāciju darbinieki, kuru rīcībā ir "svarīgi aktīvi", vairāk pakļauti spiegošanas, intelektuālā īpašuma nolaupīšanas riskam un citiem draudiem, klāsta brošūras autori. Ja cilvēks sevi dēvē par "kodolobjekta vai svarīgas infrastruktūras objekta vadītāju", tas var "palielināt interesi" par viņu.

Tāpat CPNI iesaka uzņēmējiem neizskatīties kā "apjukušiem tūristiem", mainīt dienas kārtību, neparādīties protesta akcijās un uzņemšanas laukumos. Seifiem viesnīcā "nevajadzētu uzticēties no svarīgas vai personīgas informācijas glabāšanas viedokļa, jo tos var sabojāt ļaundari". Konfidenciālas sarunas nevajag uzsākt sabiedriskajā transportā vai liftos, jo tur tās var noklausīties cilvēki, kuri "var saprast angļu valodu, lai arī tā nešķiet." Uzņēmējiem iesaka pēc atgriešanās dzimtenē nomainīt paroles visās iekārtās un kontos internetā.

Eiro čemodānā - Sputnik Latvija
Borovkovs: ASV "aprok" bankas Latvijā, bet tā tikai noliec galvu

4. martā Solsberijas pilsētā Lielbritānijā tika saindēts bijušais Krievijas izlūkdienesta darbinieks Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija.

Lielbritānija apgalvo, ka pret bijušo aģentu izmantota viela, kas izstrādāta padomju programmas "Novičok" ietvaros. Pie tam PSRS tamlīdzīga projekta nebija — toksīnu apzīmēšanai izmantoti skaitļi.

Nosaukumu "Novičok" mediji tiražēja ar padomju zinātnieka Vila Mirzajanova palīdzību, kurš padomju laikā gan nebija tieši iesaistīts šo ķīmisko ieroču izstrādē.

Lielbritānijas valdība ieviesa virkni ierobežojošu pasākumu pret Krieviju, citastarp izsūtīja 23 diplomātus un iesaldēja divpusējos kontaktus augstākajā līmenī. Londonu atbalstīja arī Eiropas valstis un ASV. Pie tam Krievijas ieteikumu kopīgi izmeklēt incidentu Lielbritānija noraidīja.

Rezultātā Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka tiek izraidīti 23 Lielbritānjas vēstniecības darbinieki, atsauca ģenerālkonsulāta atvēršanu Sanktpēterburgā un paziņoja, ka tiek pārtraukta Lielbritānijas padomes darbība.

Шпион с фотоаппаратом - Sputnik Latvija
Latviešus neapmierina specdienestu darbs: apkārt staigā krievu spiegi
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs informēja, ka Maskava ir gatava sadarboties ar Lielbritāniju "Skripaļa lietā", ja Londona ievēros visas procedūras, kas paredzētas Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijā.

18. martā Vladimirs Putins paziņoja, ka apsūdzības par Krievijas saikni ar Skripaļa saindēšanu ir muļķīgas, jo neviens neko tādu neatļautos, kur nu vēl valsts prezidenta vēlēšanu priekšvakarā un īsi pirms pasaules čempionāta futbolā. Prezidents uzsvēra, ka Krievijai nav ķīmisko ieroču — tie iznīcināti starptautisko novērotāju klātbūtnē. Viņš piebilda, ka Krievija ir gatava sadarboties Skripaļa lietas izmeklēšanā, taču šim nolūkam nepieciešama ieintersētība no otras puses. 

Ziņu lente
0