Politika

"Novičok" līdzīgas vielas formula publicēta ASV 1998. gadā

© REUTERS / Peter NichollsAvārijas dienestu darbinieks Solsberijā
Avārijas dienestu darbinieks Solsberijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau 1998. gadā Savienoto Valstu Nacionālā standartu biroja spektrālajā bibliotēkā Krievijas speciālisti konstatēja fosfororganisko vielu ar "spēcīgu nāvējošu darbību".

RĪGA, 26. marts — Sputnik. Krievijas rīcībā esošie dokumenti liecina, ka ASV tika veikts darbs pie gāzes "Novičok", pastāstīja Krievijas Aizsardzības ministrijas zinātniskā centra Ķīmiski analītiskās kontroles laboratorijas priekšnieks Igors Ribaļčenko, vēsta RIA Novosti.

Viņš pastāstīja, ka jau 1998. gadā Savienoto Valstu Nacionālā standartu biroja spektrālajā bibliotēkā Krievijas speciālisti konstatēja fosfororganisko vielu ar "spēcīgu nāvējošu darbību".

Lielbritānijas policija - Sputnik Latvija
Meklējiet sievieti: Skripaļam ir draudzene, kura izvairās no policijas

"Patlaban noskaidrojas, ka, spriežot pēc šīs vielas nosaukuma, tas bijis tas pats "Novičok", A234," — pastāstīja Ribaļčenko telekanāla "Rossija 1" programmā "Svētdienas vakars ar Vladimiru Solovjovu".

Viņš pastāstīja, ka savienojumu datu bāzē iekļāvuši ASV armijas Ķīmisko pētījumu un izstrādes centra līdzstrādnieki. Atbilstošos dokumentus Ribaļčenko demonstrēja studijā.

"Interesantākā nianse šajā stāstā: datu bāzes nākamajās versijās — tās parasti tikai paplašinās, visu laiku papildinās, aizvien vairāk un vairāk vielu — mēs šo ierakstu neatradām," — pastāstīja speciālists. Viņš uzsvēra, ka savienojuma pazušanu pamatot nevar.

Zinātnieks piezīmēja, ka formulas, kas tika publicētas uz ASV emigrējušā ķīmiķa Vila Mirzajanova grāmatā, ļaus sintezēt tamlīdzīgu savienojumu "jebkurā sagatavotā laboratorijā."

Incidents Solsberijā

4. martā Solsberijas pilsētā Lielbritānijā tika saindēts bijušais Krievijas izlūkdienesta darbinieks Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija.

Яна Тоом - Sputnik Latvija
Eirodeputāte pastāstīja, pie kā novedusi Krievijas dēmonizācija Rietumos

Lielbritānija apgalvo, ka pret bijušo aģentu izmantota viela, kas izstrādāta padomju programmas "Novičok" ietvaros. Pie tam PSRS tamlīdzīga projekta nebija — toksīnu apzīmēšanai izmantoti skaitļi.

Nosaukumu "Novičok" mediji tiražēja ar padomju zinātnieka Vila Mirzajanova palīdzību, kurš padomju laikā gan nebija tieši iesaistīts šo ķīmisko ieroču izstrādē.

Lielbritānijas valdība ieviesa virkni ierobežojošu pasākumu pret Krieviju, citastarp izsūtīja 23 diplomātus un iesaldēja divpusējos kontaktus augstākajā līmenī. Londonu atbalstīja arī Eiropas valstis un ASV. Pie tam Krievijas ieteikumu kopīgi izmeklēt incidentu Lielbritānija noraidīja.

Rezultātā Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka tiek izraidīti 23 Lielbritānjas vēstniecības darbinieki, atsauca ģenerālkonsulāta atvēršanu Sanktpēterburgā un paziņoja, ka tiek pārtraukta Lielbritānijas padomes darbība.

Портон Даун - Sputnik Latvija
Mīklainās nāves Solsberijā: kas slēpjas laboratorijā Porton Down
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs informēja, ka Maskava ir gatava sadarboties ar Lielbritāniju "Skripaļa lietā", ja Londona ievēros visas procedūras, kas paredzētas Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijā.

18. martā Vladimirs Putins paziņoja, ka apsūdzības par Krievijas saikni ar Skripaļa saindēšanu ir muļķīgas, jo neviens neko tādu neatļautos, kur nu vēl valsts prezidenta vēlēšanu priekšvakarā un īsti pirms pasaules čempionāta futbolā. Prezidents uzsvēra, ka Krievijai nav ķīmisko ieroču — tie iznīcināti starptautisko novērotāju klātbūtnē. 

Ziņu lente
0